UPDATE. Acordul dintre Rusia și Iran pentru producerea de drone de concepție iraniană pe teritoriul rusesc este unul securizat

Rusia a obținut un acord cu Iranul pentru a începe să construiască sute de vehicule aeriene fără pilot la bord pe teritoriul rusesc, a relatat duminică The Washington Post. Potrivit raportului, oficialii ruși și iranieni au pecetluit acordul în timpul unei întâlniri în Iran la începutul lunii noiembrie.

Raportul a citat trei surse care au declarat că Rusia și Iranul se mișcă rapid pentru a transmite proiecte și componente critice pentru producția de UAV-uri de concepție iraniană pe teritoriul rusesc, care ar putea începe în câteva luni. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, potrivit Washington Post.

La 15 noiembrie, Statele Unite au impus sancțiuni firmelor și persoanelor implicate în dezvoltarea sau transferul de drone iraniene folosite de Rusia în loviturile asupra unor instalații civile din Ucraina, potrivit Reuters. Statele Unite încearcă să exercite presiuni suplimentare asupra Moscovei în legătură cu invazia sa în Ucraina, care a lăsat orașe în ruine și a provocat sute de morți sau răniți.

Rusia a obținut mai multe tipuri de drone de atac și de informații din Iran, care au fost folosite pentru a viza orașe ucrainene și situri de infrastructură energetică critică. Printre acestea se numără drona sinucigașă Shahed 136, care poate transporta un focos exploziv de 40 de kilograme și care face manevre către ținte cu ajutorul navigației prin satelit.

Grupurile și companiile militare iraniene sunt deja supuse unor sancțiuni americane severe ca urmare a programului de dezvoltare nucleară al Teheranului.

Exit mobile version