• România și Belgia erau ultimele două state care nu formulaseră propunerea oficială.
  • Roxana Mînzatu conduce Departamentul pt evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice.
  • Roxana Mînzatu este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).

La loc comanda. Victor Negrescu nu este propunerea oficială a României pentru funcția de comisar european. Asta după ce Ursula von der Leyen a solicitat României să aleagă o femeie. Astfel, Marcel Ciolacu a ales-o pe Roxana Mînzatu, cea care conduce Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene. Victor Negrescu a confirmat astăzi că nu va fi cel ales.

În primul rând, pentru că este femeie și pentru că Ursula von der Leyen, la fel ca și în actuala Comisie Europeană, a cerut respectarea criteriilor de gen. Domnul Victor Negrescu nu a îndeplinit aceste criterii, chiar dacă pentru el a insistat Marcel Ciolacu și, în general, PSD. Este a doua oară când Victor Negrescu pierde postul de comisar pe același motiv, cel al criteriilor de gen. Ne amintim că și Viorica Dăncilă l-a propus comisar european, dar propunerea din partea României a fost schimbată, iar Adina Vălean, din partea Partidului Național Liberal, a fost numită comisară europeană.

Același lucru s-a întâmplat și acum. Nominalizarea este o femeie, fost deputat PSD de Brașov, cu 44 de ani, europarlamentar și cu experiență în gestionarea fondurilor europene, fiind anterior ministru al investițiilor și proiectelor europene în guvernul Viorica Dăncilă.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Foarte probabil, așa cum a anunțat Marcel Ciolacu astăzi, după ce a trecut testul interviului cu Ursula von der Leyen, va fi nominalizată ca și comisar european din partea României pe un portofoliu relevant. Rămâne de văzut cum va arăta acest portofoliu, deoarece Marcel Ciolacu își dorește un portofoliu economic.

Sunt câteva portofolii cu adevărat relevante, iar unele dintre ele oferă și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. În perioada următoare, după ce Ursula von der Leyen va definitiva toate nominalizările, vom vedea dacă pariul lui Ciolacu de a obține un portofoliu economic va fi îndeplinit sau nu.

Cert este că, din reacțiile din coaliție, lui Nicolae Ciucă nu îi convine această propunere. El a declarat la începutul ședinței de azi de la PNL că existau și soluții mai bune. Știm foarte bine că liberalii au propriile variante de propuneri pentru comisari, dar niciuna nu se încadra în cerințele pentru o femeie cu un anumit profil care să se potrivească pe portofoliile Comisiei Europene, așa cum a cerut Ursula von der Leyen. Deci clar, aceste propuneri nu se încadrau.

Citește și