• Parlamentul European va vota pe 18 iulie pentru a confirma sau a respinge persoana Ursulei von der Leyen ca Președinte al CE.
  • Ursula von der Leyen va avea probleme cu Giorgia Meloni, furioasă pentru că nu a fost consultată în negocieri.
  • Ursula von der Leyen va avea nevoie de 361 de voturi, și va fi dificil de obținut susținerea tuturor marilor grupuri parlamentare.

Summitul șefilor de stat și de guvern europeni au adus rezultatul scontat: Ursula von der Leyen a fost votată ca șef al Comisiei Europene, la fel și noul președinte al Consiliului European și reprezentantul pentru politică externă al UE. Dar luna viitoare urmează votul din Parlamentul European care va decide totul.

Deci Ursula von der Leyen nu poate dormi liniștită?

Votul din 18 iulie, care o va confirma pe Ursula von der Leyen ca Președinte al Comisiei Europene, va fi ultima stație înainte de a prelua mandatul de Președinte al C.E. Antonio Costa și Kaja Kallas au fost și ei confirmați ieri, dar aceștia nu au nevoie de aprobarea Parlamentului European, ci doar de o audiere în Comisia de Specialitate a Parlamentului, undeva în luna septembrie.

Care sunt dilemele Ursulei von der Leyen pentru a aduna voturile necesare?

Ea are nevoie de majoritatea voturilor, adică cel puțin 361 de voturi din cele 720. Giorgia Meloni este foarte supărată pe toate procedurile europene, inclusiv pe von der Leyen, pentru că nu a fost consultată în timpul negocierilor. Meloni are probabil în vedere o răzbunare.

Recomandări

REZULTATE EXIT POLL ÎN FRANȚA
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON
DEMOCRAȚII, ÎNGRIJORAȚI DE BIDEN?
RUSSELL CÂȘTIGĂ ÎN AUSTRIA
RISC DE INCENDII ÎN GRECIA ȘI TURCIA

Citește și