• Ursula von der Leyen cere publicarea contractului dintre UE și AstraZeneca
  • Compania AstraZeneca nu poate livra toate dozele promise către UE
  • „Există clauze obligatorii, iar contractul este extrem de clar”, a spus von der Leyen.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cere publicarea contractului dintre AstraZeneca și Uniunea Europeană privind aprovizionarea cu doze de vaccin, în contextul în care producătorul spune că nu mai poate livra la timp cantitatea stabilită inițial, informează BBC.

Cotractul semnat în luna august ar conține „clauze obligatorii”, a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că își dorește explicații plauzibile pentru întârzieri.

„Există clauze obligatorii, iar contractul este extrem de clar”, a spus von der Leyen.

Recomandări

NINGE LA BÂLEA LAC
DECA IA MĂSURI
CUM FACI SPORT PE PLOAIE?
NASRALLAH MOARE
DE UNDE IEI VITAMINA C
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA

Acordul dintre cele două părți a fost de 300 de milioane de doze livrate după aprobarea serului de către autoritățile de reglementare europene, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Surse din cadrul UE spun că se așteaptă ca doar 25 de milioane din prima tranșă de 100 de milioane de doze să fie livrate până în martie.

Compania AstraZeneca a motivat că are probleme de producție la fabricile din Belgia și Țările de Jos. CEO-ul AstraZeneca spune că acordul menționează faptul că se va depune „cel mai bun efort” pentru a satisface cererea UE și nu obligă compania la respectarea unui calendar specific.

AstraZeneca produce ser pentru Covid-19 și în fabricile din Marea Britanie, iar contractul cu britanicii nu a fost deloc afectat. Ursula von der Layen a mai precizat faptul că cele două fabrici din Marea Britanie erau menționate în contract pentru producția dozelor destinate Uniunii Europene.

„Discutăm cu AstraZeneca despre ce părți trebuie rescrise. Dar avem nevoie de transparență”, a mai explicat președintele Comisiei Europene.