• Ursula von der Leyen preia tiparul vicepreședinților clasici.
  • Unul dintre ei va fi „responsabil de implementare, simplificare și relații interinstituționale”.
  • Parlamentul va ratifica în cele din urmă noua Comisie în cadrul unui vot solemn în plen, în octombrie sau noiembrie, dacă totul va merge bine.
  • Ursula von der Leyen intenționează să prezinte „o viziune pentru agricultură și alimentație” care să asigure „competitivitatea și sustenabilitatea” sectorului.

Șefa realeasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat câteva indicații privind viitorul colegiu în orientările sale politice, publicate pe 18 iulie.

În primul rând, ea nu a făcut nicio mențiune despre vicepreședinții executivi, funcție creată în 2019, pentru a supraveghea prioritățile politice ale mandatului. Ursula von der Leyen preia tiparul vicepreședinților clasici. Unul dintre ei va fi „responsabil de implementare, simplificare și relații interinstituționale”.

Ea dorește, de asemenea, să numească „un comisar special responsabil cu extinderea”, un alt subiect esențial pe măsură ce se deschid negocierile de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova. Tot în legătură cu vecinătatea UE, va fi creat „un comisar pentru Mediterana”. A fost confirmat și un nou comisar pentru apărare, menționat de câteva luni de președintele Comisiei. De asemenea, ea face angajamente în fața socialiștilor și democraților (S&D), menționând „un comisar al cărui portofoliu va include locuințe”. Ursula von der Leyen plănuiește un „comisar responsabil pentru pescuit și oceane”. În cele din urmă, va crea încă două portofolii sociale, „un comisar responsabil în special de garantarea echității intergeneraționale” și un altul responsabil cu „Egalitatea”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Pașii următori

Următorii pași în constituirea noii Comisii – votul Parlamentului din 18 iulie nu înseamnă încheierea maratonului politic pentru instituțiile europene. De fapt, doar președintele Comisiei este în funcție.

Rămâne acum să înființeze restul colegiului comisarilor. Ursula von der Leyen dorește ca statele să îi transmită numele comisarilor desemnați cât mai curând posibil. Cu excepția celor care luptă pentru un al doilea mandat, președinta Comisiei ar dori ca numele unui bărbat și al unei femei să-i permită să asigure paritatea în echipa sa.

Ea plănuiește să audieze concurenții de la jumătatea lunii august, a declarat ea în cadrul conferinței de presă susținută după discursul ei. Prezentarea colegiului, cu repartizarea portofoliilor, este așteptată pentru septembrie. Candidații vor trebui apoi intervievați și aprobați individual de către deputați. Parlamentul va ratifica în cele din urmă noua Comisie în cadrul unui vot solemn în plen, în octombrie sau noiembrie, dacă totul va merge bine.

Primele 100 de zile

Cum va arăta „prima sută de zile” din noul mandat al Ursulei von der Leyen? Pe 18 iulie, președintele Comisiei și-a stabilit mai multe obiective pentru începerea celui de-al doilea mandat. Primul este dezvoltarea unui „pact de industrie curată”, care combină competitivitatea și obiectivele de mediu. Este deosebit de dedicat obiectivului de „reducere a emisiilor cu 90% până în 2040”. Ea preia astfel, în ambiția sa minimă, una dintre prioritățile propuse de Verzi.

Ursula von der Leyen intenționează, de asemenea, să prezinte „o viziune pentru agricultură și alimentație” care să asigure „competitivitatea și sustenabilitatea” sectorului. În ceea ce privește apărarea, una dintre axele majore ale acestui mandat, Ursula von der Leyen anunță o „carte albă” care va fi întocmită împreună cu viitorul comisar pentru apărare. De asemenea, este planificată o reflecție „cu privire la capacitatea de acțiune, politicile și bugetul Uniunii” în vederea extinderii viitoare. Sectorul tehnologic este, de asemenea, preocupat de anunțarea mai multor inițiative care vizează transformarea UE într-un „jucător global de frunte” în domeniul Inteligenței Artificiale.

Ursula von der Leyen intenționează, de asemenea, să revizuiască politica de concurență a Uniunii și să revizuiască directiva privind achizițiile publice – „Companiile noastre operează într-o lume instabilă, marcată de o concurență neloială crescută”, crede președintele reales al Comisiei Europene, în liniile directoare ale acesteia. , documentul care însoțește discursul său de politică generală. Prin urmare, ea consideră că Uniunea „are nevoie de o nouă abordare a politicii de concurență” care trebuie „să fie mai favorabilă companiilor care se dezvoltă pe piețele globale”.

Nu a fost specificată nicio indicație privind un interval de timp pentru o astfel de reformă a politicii de concurență. În plus, președintele Comisiei speră că, în viitor, se va putea „acorda preferință produselor europene în achizițiile publice pentru anumite sectoare strategice”. Prin urmare, în timpul mandatului său va fi lansată o revizuire a directivei. Obiectivul este de a „contribui […] la securitatea aprovizionării cu tehnologii, produse și servicii vitale” ale Uniunii în termen de o sută de zile un „plan de acțiune european privind securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale”. În sfârșit, tineretul va fi o altă prioritate: fiecare comisar va trebui să inițieze dialoguri referitoare la „politica în favoarea tinerilor” în aceeași perioadă de timp.

Președinta Comisiei promite să întărească bugetul, dar fără a cuantifica nevoile – „Acest mandat trebuie să fie cel al investițiilor”, a insistat Ursula von der Leyen în discursul său programatic în Parlamentul European din 18 iulie la Strasbourg. Pentru a remedia stagnarea economiei europene, dorește să propună un „fond european de competitivitate” pentru a investi în „tehnologii strategice”. Ea promite, de asemenea, că va „cheltui mai mult” pentru cealaltă prioritate majoră a mandatului, apărarea, sporind în același timp noi angajamente, cum ar fi un plan de locuințe sau triplarea numărului de polițiști de frontieră Frontex. Pentru a le finanța, Ursula von der Leyen sugerează să se bazeze pe Banca Europeană de Investiții.

De asemenea, se angajează într-o „uniune europeană a economiilor și investițiilor”, o extindere a proiectului uniunii piețelor de capital, pentru a exploata întregul potențial al economiilor private. Dar, mai presus de toate, promite să „consolideze” următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul UE pentru perioada 2028-2034. Acesta din urmă va trebui „modernizat”. Fiecare țară va avea dreptul la un plan care va lega investițiile de reforme cheie, a confirmat Ursula von der Leyen. Comisia lucrează deja de câteva luni la acest model, inspirat din planul de recuperare post-Covid.

Citește și