• Scholz și partidul său sunt dispuși să împiedice un al doilea mandat al Ursulei von der Leyen.
  • Realegerea Ursulei este amenințată de o posibilă alianță cu extrema dreaptă.
  • Ca înlocuitor, se speculează numele Mario Draghi, opțiune bine primită la Paris.

Cinci politicieni sunt în cursa pentru șefia Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, prima femeie care a prezidat C. E., este favorită în cursa pentru un nou mandat. Însă drumul Ursulei s-ar putea să nu fie la fel de lin precum s-a preconizat.

Ce îi amenință Ursulei realegerea?

Socialiștii europeni au avertizat-o pe Ursula că nu o vor susține pentru un al doilea mandat de Președinte al Comisiei Europene dacă aceasta va continua să sugereze că ar putea colabora cu eurodeputații de dreapta, aliniați cu Premierul italian Giorgia Meloni. Poate cel mai important – chiar în momentul în care Președintele francez Emmanuel Macron va merge în Germania pentru a încerca să creeze un consens franco-german privind peisajul politic european după alegerile din 6-9 iunie – chiar și cancelarul Olaf Scholz și partidul său social-democrat semnalează că sunt dispuși să împiedice un al doilea mandat pentru von der Leyen.

S-au gândit la vreun înlocuitor?

Unii se gândesc la fostul Premier italian Mario Draghi. Iar aceasta este o alegere care va fi bine primită la Paris.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Chiar săptămâna trecută, Draghi a primit sprijinul unuia dintre cei mai apropiați aliați ai lui Emmanuel Macron, Pascal Canfin, un europarlamentar din partea partidului liberal Renaissance, cunoscut ca având o linie directă cu Élysée.

Citește și