• Ursula von der Leyen a precizat că această nevoie de finanțare ar putea fi satisfăcută prin creșterea contribuțiilor naționale sau prin dezvoltarea de noi resurse proprii ale UE.
  • Estimarea a fost realizată în baza evaluării proiectelor majore deja identificate, cum ar fi scutul aerian și întărirea frontierei de est.
  • Unele state membre „frugale” consideră că cifra anunțată de Von der Leyen este doar o „estimare aproximativă”.

Ursula von der Leyen estimează nevoia de investiții în apărare la 500 de miliarde de euro pe parcursul a zece ani. Președintele Comisiei a dat publicității această cifră în timpul discuțiilor privind finanțarea apărării de la Summitul European din 27 iunie.

Pentru a ajunge la această estimare, executivul a evaluat decalajul investițiilor în comparație cu țări precum China sau Rusia. De asemenea, a avut în vedere anumite proiecte majore deja identificate, precum scutul aerian sau întărirea frontierei de est.

Ursula von der Leyen a precizat că această nevoie de finanțare ar putea fi satisfăcută prin creșterea contribuțiilor naționale sau prin dezvoltarea de noi resurse proprii. „Atunci există o altă întrebare, dacă liderii europeni vor apela imediat la aceste resurse sau dacă vor folosi mai întâi capacitatea de împrumut a Uniunii”, a adăugat ea.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
UN AVION UȘOR S-A PRĂBUȘIT LÂNGĂ PARIS
EUROPA, ÎMPĂRȚITĂ ÎNTRE FURTUNI ȘI INCENDII

O sursă dintr-o țară „frugală” consideră că cifra anunțată de Ursula von der Leyen este doar o „estimare aproximativă” pentru a-i împinge pe cei douăzeci și șapte să se gândească la ideea unui împrumut comun. În concluziile lor, cei douăzeci și șapte au invitat încă o dată Comisia să prezinte „opțiunile de finanțare” care trebuie explorate pentru a consolida apărarea europeană.

Citește și