Ursula von der Leyen: „Uniunea Europeană are nevoie de investiții de 500 de miliarde de euro în Apărare”

Ursula von der Leyen estimează nevoia de investiții în apărare la 500 de miliarde de euro pe parcursul a zece ani. Președintele Comisiei a dat publicității această cifră în timpul discuțiilor privind finanțarea apărării de la Summitul European din 27 iunie.

Pentru a ajunge la această estimare, executivul a evaluat decalajul investițiilor în comparație cu țări precum China sau Rusia. De asemenea, a avut în vedere anumite proiecte majore deja identificate, precum scutul aerian sau întărirea frontierei de est.

Ursula von der Leyen a precizat că această nevoie de finanțare ar putea fi satisfăcută prin creșterea contribuțiilor naționale sau prin dezvoltarea de noi resurse proprii. „Atunci există o altă întrebare, dacă liderii europeni vor apela imediat la aceste resurse sau dacă vor folosi mai întâi capacitatea de împrumut a Uniunii”, a adăugat ea.

O sursă dintr-o țară „frugală” consideră că cifra anunțată de Ursula von der Leyen este doar o „estimare aproximativă” pentru a-i împinge pe cei douăzeci și șapte să se gândească la ideea unui împrumut comun. În concluziile lor, cei douăzeci și șapte au invitat încă o dată Comisia să prezinte „opțiunile de finanțare” care trebuie explorate pentru a consolida apărarea europeană.

Exit mobile version