• Legea îi obliga pe fermieri să reducă consumul de pesticide la jumătate.
  • Proiectul de lege a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat de fermieri.
  • Ursula von der Leyen cere o versiune „mai matură” a proiectului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole, conform Agerpres.

Proiectul de lege care vizează pesticidele a fost propus în 2022 la Burexelles, ca parte a Pactului Verde European, care prevede neutralitatea climatică până în 2050.

În timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, propunerea a fost respinsă la sfârșitul lui noiembrie în Parlamentul European. După criticile și protestele fermierilor, Ursula von der Leyen cere un proiect „mai matur”.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

„În timp ce Consiliul European se reunea, fermierii din întreaga Europă ieşeau în stradă. Mulţi dintre ei se simt împinşi într-un colţ. Agricultorii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Seceta şi inundaţiile au distrus recoltele şi au ameninţat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rus. Inflaţia, creşterea costului energiei şi al îngrăşămintelor. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi, pentru a produce alimentele de calitate pe care le consumăm. Pentru aceasta, le datorăm apreciere, mulţumiri şi respect”, a declarat Von der Leyen.

Subiectul rămâne acum pe agenda discuțiilor. Însă discuțiile nu rămân doar la instituțiile europene, europarlamentarii au mutat-o și în online.

„Mă opun deciziei Comisiei Europene de azi de a retrage propunerea pentru folosirea sustenabilă a pesticidelor. Aceasta a survenit în urma înfrângerii propunerilor cele mai importante ale legislației în Parlamentul European, pe mâna dreptei și extremei drepte politice. Consider că atunci când în România de face referire la ‘alimente otrăvite’ ar trebui să se spună expres numele partidelor care au distrus legislația pentru pesticide,” afirmă Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent, vice președinte al Verzilor europeni.

Citește și: