• Ministrul Apărării are rețineri în livrarea sistemului PATRIOT Kievului.
  • Președintele Iohannis s-a arătat vaforabil să livrăm un sistem PATRIOT Ucrainei.
  • Ministrul Apărării, Angel Tîivăr, are rețineri privind livrarea sistemului PATRIOT Ucrainei.
  • România are 4 sisteme PATRIOT, a mai comandat 3 în 2023, dar a operaționalizat un singur sistem în trei ani de zile,
  • Un sistem PATRIOT costă în jur de 500 milioane euro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică seară, că nu a discutat cu președintele Klaus Iohannis după întoarcerea acestuia din SUA, dar că în schimb s-a consultat cu ministrul Apărării despre posibilitatea ca România să dea un sistem de rachete antiaeriene Patriot Ucrainei, iar Angel Tîlvăr are mari rețineri.


Decizia se va lua însă în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, condus de Klaus Iohannis.

După întâlnirea cu președintele Biden, Klaus Iohannis a declarat că România este deschisă să discute posibilitatea trimiterii unui sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina, dar acum decizia președintelui nu este văzută cu ochi buni la MApN.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Ar avea motive ministrul Tîlvăr să spună „nu” unui astfel de transfer?

Trebuie să plecăm de la faptul că Iohannis a fost în SUA – a discutat ceva cu Biden; dacă ne gandim la strategia națională de apărare, vedem că apărarea României se bazează  pe 3 piloni:  NATO, UE și relația specială cu SUA. Nu e o sitiuație de făcut glume, e o situatie jenantă între președintele României, care e Comandantul Forțelor Armate, și ministrul Apărării Naționale, cel care administrează Ministerul Apărării Naționale. Poate ar fi trebuit, ținând cont că e campanie electorală, iar aceste mesaje sunt pentru o parte a electoratului, ar fi trebuit lăsat un militar să spuna dacă avem sau nu destule sisteme.

România are deja 4, anul trecut a cumpărat încă 3, în cel mai scump contract din istoria României de 4 miliarde de euro.

O baterie costă 500 de milioane, România a operaționalizat o singură baterie și a lansat o singură rachetă.

Celelalte 3 care-s cumpărate nu sunt operaționalizate; singura baterie care e pusă în dispozitiv de luptă în România e cea franțuzească, sistemul Mamba de la Capu Midia, din Județul Constanța, ceea ce înseamnă că România, în acest moment, nu ar avea nevoie în viitorul apropiat de un astfel de sistem, bineînțeles adică atunci când e vorba de criză, de război, un militar ar spune că nu ai niciodată suficiente sisteme.

România intenționează să-și cumpere și rachete cu rază mica și foarte mică, a lansat deja o licitație și acelea sunt foarte bune, apărarea se face pe mai multe straturi.

Ministerul Apărarii trebuie să ne spună ce face cu aceste 7 sisteme pe timp de pace – le ține în depozite, sau le operaționaliează și apără puncte strategice ale României? Dacă ne gândim la Capitală, la centrala nucleară de la Cernavodă, Baza de la Kogalniceanu, Baza de la Deveselu.

Era o discuție că România ar trebui să asigure protecția cel puțin a Bazelor de la Kogălniceanu și a celei de la Deveselu cu sisteme antiaeriene, dar până acum nu s-a mișcat nimic. Ministerul Apărării ar trebui să vină cu mai multe detalii în acest sens.

Citește și