• ​Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține marți declarații de presă, la o zi de la tragedia de la spitalul „Victor Babeș”
  • Vlad Voiculescu: „Am cerut normele de funcționare pentru toate unitățile mobile”
  • Vlad Voiculescu: „Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală”
  • Ministrul Sănătății: „Azi avem 846 pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă”

​Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține marți declarații de presă, la o zi de la tragedia de la spitalul „Victor Babeș”, unde trei pacienți COVID au decedat după o defecțiune la instalația de oxigen a tirului ATI.

„Am cerut normele de funcționare pentru toate unitățile mobile. Conform raportării zilnice a spitalelor, azi avem 1687 de paturi ATI, din care 50 paturi destinate copiilor. Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală. Azi avem 846 pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu, despre ora la care s-a întâmplat incidentul

„Presupun că incidentul s-a produs înainte de ora 18:00. După ora 18.00 a fost confirmată problema, primul lucru făcut a fost să sun la alte spitale pentru transferul pacienților. După 18.30 am ajuns la spital. Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Imediat ce am ajuns, m-am interesat de situația celorlalți pacienți. M-am asigurat că poliția și familiile pacienților sunt anunțate.”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

„Am întrebat dacă poliția fusese anunțată, nu mi-a fost confirmat, am insistat ca poliția și familiile să fie anunțate. La ora 19:25, Ministerul a cerut să fie anunțată Poliția. Nu erau medicii într-o stare obișnuită, au asistat la o tragedie, prioritatea a fost salvarea vieții oamenilor.”, a declarat Vlad Voiculescu.

De ce a durat patru ore până la apariția în presă a tragediei

„Cu domnul Arafat am vorbit imediat după ora 18:00. La spital, procedurile sunt clare: salvarea pacienților, transferul pacienților, după care anunțată poliția.

Conform legislației în vigoare, trebuie anunțate mai întâi familiile pacienților. Anunțul se face de către medicul de gardă, la 2 ore aproximativ de la momentul decesului.

Am aflat de la doamna secretar de stat care are în subordine serviciul de urgențe. Am cerut ca Poliția și familiile să fie anunțate imediat. Esențial într-o astfel de situație e să încerci să ajuți, apoi să anunți organele cu atribuții, apoi să faci un anunț de presă.

Când eram în drum în drum spre Victor Babeș, l-am sunat pe primarul General, dar nu a răspuns. Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în momentul acela.

Secretar de stat: La 17:47 am vorbit cu managerul spitalului, după care l-am informat pe ministru. A confirmat că trei persoane sunt în stop și că există un incident.

Am indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar investigația va arăta cauza. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului.”, a mai preciat Vlad Voiculescu.

Am indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar investigația va arăta cauza. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului”, a declarat ministrul Sănătății.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății: