• Elvețienii au preluat modelul americanilor.
  • Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat holul de intrare al Universității din Lausanne.
  • Totodată, Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris se închide din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor.

Valul de manifestaţii în universităţile americane pentru susţinerea palestinienilor din Gaza continuă și se răspândește. Elvețienii au preluat modelul americanilor. Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat holul de intrare al Universității din Lausanne. Totodată, Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris se închide din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor. Acolo, șase studenţi au intrat în greva foamei.

Taberele de corturi s-au extins în cele mai respectate universități ale țării, după ce au apărut pentru prima dată la Columbia University din New York. Au urmat ciocniri violente între protestatari și poliție la diferite campusuri, între care UCLA și Universitatea Austin, din Texas. Studenții au mai mai multe revendicări, printre care oprirea războiului din Gaza, dar și renunțarea de către universități la legăturile financiare cu Israelul. Americanii de la universităţile de elită riscă arestarea sau exmatricularea, dar cetăţenii arabi care ar protesta fără autorizaţia statului se pot aştepta la consecinţe şi mai grave. Iar studenţii americani s-ar putea simţi mai motivaţi să protesteze în condiţiile în care propriul lor guvern susţine şi înarmează Israelul, în timp ce chiar şi ţările arabe care au relaţii diplomatice depline cu Israelul au criticat puternic campania sa militară.

Biden a declarat că „ordinea trebuie să prevaleze” în faţa valului de proteste. Totodată, el nu este în favoarea trimiterii în campusuri a Gărzii Naţionale, corpul al armatei ce depinde în primul rând de state. Biden dă totuși asigurări că „nu”, această mişcare de contestare nu va schimba strategia sa în Orientul Mijlociu.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE RACHETE CU PRIORITATE
CUM SE PEDEPSEȘTE CONSUMUL LA VOLAN?
ZF: CREDIT FIX SAU DOBÂNDĂ. CE ALEGI?
UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
7/10 INVESTITORI SUNT ATRAȘI DE ROMÂNIA
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE

Citește și