• Ministrul de Interne din Venezuela, Diosdado Cabello, a declarat că au fost confiscate sute de arme în cadrul operațiunii.
  • Guvernul venezuelean acuză Centrul Național de Informații (CNI) din Spania că este implicat în complot, dar acesta neagă.
  • Arestările au loc într-un context de dispute între Venezuela, SUA și Spania, după ce Washingtonul a sancționat oficiali venezueleni.

Autoritățile venezuelene au declarat că au arestat trei cetățeni americani, doi spanioli și un cetățean ceh suspectați de complot pentru destabilizarea țării, conform BBC.

Ministrul de Interne Diosdado Cabello a declarat că au fost confiscate, de asemenea, sute de arme și că deținuții complotau pentru asasinarea Președintelui venezuelean Nicolás Maduro și a altor oficiali de rang înalt. Acest lucru se întâmplă la două zile după ce Washingtonul a sancționat 16 oficiali venezueleni care sunt strâns legați de Președintele Maduro, în urma victoriei sale electorale contestate.

Guvernul venezuelean a declarat că spaniolii reținuți au legătură cu Centrul Național de Informații (CNI) din Madrid. Cu toate acestea, surse guvernamentale spaniole au declarat presei locale că cei doi nu fac parte din organizația de informații.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Într-o conferință de presă susținută sâmbătă, Cabello a declarat: „CIA conduce această operațiune, iar acest lucru nu ne surprinde, dar ei, Centrul Național de Informații din Spania, au menținut întotdeauna un profil scăzut, știind că CIA operează în această zonă.

Acești doi deținuți ne vorbesc chiar despre un grup de mercenari pe care îi caută pentru a-i aduce în Venezuela cu obiective foarte clare de asasinare a Președintelui Nicolas Maduro, a vicepreședintelui Delcy Rodriguez, a mea și a unui alt grup de tovarăși care conduc partidul și revoluția noastră.”

SUA au respins acuzațiile. Arestările au loc pe fondul unei dispute între guvernul Maduro și SUA și Spania. Cabello a declarat că spaniolii au fost reținuți în Puerto Ayacucho, la sud de capitala Caracas. Autoritățile spaniole au solicitat mai multe informații din partea Venezuelei, ambasada spaniolă solicitând acces la persoanele reținute.

„Au contactat mercenari francezi, au contactat mercenari din Europa de Est și sunt într-o operațiune pentru a încerca să atace țara noastră”, a declarat Cabello, adăugând că 400 de arme de foc au fost confiscate în cadrul operațiunii.

Joi, Trezoreria SUA a declarat că vizează „oficiali-cheie implicați în declarațiile frauduloase și ilegitime de victorie ale lui Maduro și în reprimarea brutală a liberei exprimări după alegeri”.

Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din iulie de către Consiliul Național Electoral (CNE) din Venezuela, care este strâns aliniat guvernului.

Însă CNE nu a publicat nicio numărătoare detaliată a voturilor care să susțină o victorie a lui Maduro. Datele publicate de opoziție sugerează că Edmundo González, a câștigat în schimb.

Citește și