• Avionul militar s-a prăbușit într-o pădure muntoasă.
  • Echipele de căutare au găsit epava avionului și au confirmat că toate cele zece persoane, inclusiv Saulos Chilima, au fost ucise în accident.
  • Vicepreședintele Chilima se confrunta cu acuzații de corupție.

Vicepreședintele din Malawi și alte nouă persoane au murit după ce avionul militar în care se aflau s-a prăbușit într-o pădure muntoasă, scrie The Sun.

O operațiune de căutare de amploare a fost lansată după ce avionul care îl transporta pe Dr. Saulos Chilima, în vârstă de 51 de ani, nu a reușit să aterizeze luni pe Aeroportul Internațional Mzuzu.

Avionul, la bordul căruia se afla și fosta primă doamnă Shanil Dzimbiri, a plecat din Lilongwe, capitala națiunii sud-africane, la ora locală 9.17 și trebuia să ajungă 45 de minute mai târziu. Dar controlul traficului aerian l-a avertizat pe pilot să nu încerce aterizarea și să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile, a declarat Președintele Lazarus Chakwera. Controlul traficului aerian a pierdut apoi contactul cu avionul, iar acesta a dispărut de pe radar la scurt timp după aceea.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL

Echipe de căutare disperate au cercetat zona timp de ore întregi înainte de a găsi în cele din urmă epava avionului. Biroul Președintelui a confirmat că toate cele zece persoane aflate la bord au fost ucise.

O declarație a spus: „Avionul, care îl transporta pe vicepreședinte, onorabilul Dr. Saulos Klaus Chilima, a fost găsit în această dimineață în pădurea Chikangawa. Din păcate, toți cei aflați la bord au pierit în accident. Președintele a declarat zi de doliu național și a ordonat ca toate steagurile să fie arborate la jumătate de catarg începând de astăzi și până în ziua înmormântării.”

Chakwera a declarat că Dzimbiri, fosta soție a fostului președinte Bakili Muluzi, a fost, de asemenea, unul dintre pasageri. Grupul călătorea pentru a participa la înmormântarea unui fost Ministru al guvernului. Trei dintre cei aflați la bord erau membri ai echipajului militar care pilota avionul, a declarat președintele.

Chilima era vicepreședinte din 2020. El a candidat la alegerile prezidențiale din Malawi din 2019 și s-a clasat pe locul al treilea. Acel vot a fost câștigat de actualul Președinte Peter Mutharika, dar a fost anulat de Curtea Constituțională din Malawi din cauza unor nereguli. Chakwera a terminat pe locul al doilea în acele alegeri.

Chilima s-a alăturat apoi campaniei lui Chakweras drept contracandidat al acestuia în cadrul unei noi alegeri istorice în 2020, când Chakwera a fost ales Președinte. A fost pentru prima dată în Africa când un rezultat electoral anulat de o instanță a dus la o înfrângere a Președintelui în exercițiu.

Vicepreședintele se confrunta cu acuzații de corupție în legătură cu acuzațiile potrivit cărora ar fi primit bani în schimbul influențării atribuirii unor contracte guvernamentale, dar procurorii au renunțat la acuzații luna trecută. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora administrația lui Chakwera nu a luat o poziție suficient de dură împotriva corupției.

Chilima a fost arestat la sfârșitul anului 2022 și a făcut mai multe înfățișări în instanță, dar procesul nu a început încă. El a negat acuzațiile.

Citește și