• Repetând retorica tipică a Beijingului, Wang a acuzat „percepția greșită” a Washingtonului despre China ca fiind „cauza principală” a declinului relațiilor dintre cele două părți.
  • În general, remarcile au avut un ton mai combativ decât cele ale ministrului de externe al Chinei Qin Gang, care s-a întâlnit cu Blinken în ziua precedentă.
  • Vizita lui Blinken a fost văzută pe scară largă ca un test cheie pentru cât de departe pot merge cele două puteri pentru a-și stabiliza liniile de comunicație fracturate.

Xi îi spune lui Blinken „foarte bine” că progresul înregistrat în relațiile dintre SUA și China
Un diplomat american de top se află într-o misiune de două zile pentru a reporni legăturile cu China
Tonul pozitiv al călătoriei ridică așteptările de la discuțiile Xi-Biden

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește astăzu cu cel mai înalt diplomat al Chinei, în ultima zi a vizitei la Beijing care vizează stabilizarea relațiilor, potrivit CNN. Toți ochii sunt ațintiți asupra faptului dacă trimisul Washingtonului se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping mai târziu în cursul zilei pentru ceea ce ar putea fi un pas crucial în repararea legăturilor rupte.

Xi spune că există „progres” după discuția cu Blinken, dar cere SUA să nu „dăuneze drepturilor și intereselor legitime ale Chinei”.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Puterile globale sunt din ce în ce mai conflictuale și există un interes internațional larg răspândit în ceea ce privește dacă călătoria lui Blinken poate asigura o răcire a tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii.

Obiectivele principale

Ambele părți au venit în vizită – prima a unui secretar de stat american în China în cinci ani – cu un obiectiv exprimat, desigur, de a corecta relația lor, care a fost profund tensionată de o serie de probleme, de la legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova la Eforturile americane de a limita vânzarea de tehnologii avansate către China.

Întâlnirea de aproximativ trei ore dintre Blinken și principalul consilier pentru afaceri externe al Chinei, Wang Yi, a subliniat totuși provocările profunde în depășirea neîncrederii și fricțiunilor care au ajuns să caracterizeze relația.

Repetând retorica tipică a Beijingului, Wang a acuzat „percepția greșită” a Washingtonului despre China ca fiind „cauza principală” a declinului relațiilor dintre cele două părți și a cerut SUA să înceteze „suprimarea” Chinei și amestecul în afacerile sale interne, potrivit unui cititor de la Postul de televiziune de stat chinez CCTV.

„Trebuie să inversăm spirala descendentă a relațiilor dintre China și SUA, să promovăm o întoarcere pe o cale sănătoasă și stabilă și să găsim împreună calea potrivită pentru ca China și Statele Unite să coexiste în noua eră”, a spus Wang, adăugând că Vizita lui Blinken a venit într-un „un moment critic în relațiile SUA-China, în care trebuie făcută o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict”.

Wang a reiterat, de asemenea, că Taiwanul este unul dintre „interesele de bază” ale Chinei, asupra căruia „nu are loc de compromis sau de retragere”. Insula democratică autonomă, pe care Partidul Comunist, aflat la guvernare, pretinde, dar nu a controlat-o niciodată, a fost din ce în ce mai mult un alt punct de referință în relația SUA-China.

„Dorința de a reduce tensiunile”

Vizita lui Blinken a fost văzută pe scară largă ca un test cheie pentru cât de departe pot merge cele două puteri pentru a-și stabiliza liniile de comunicație fracturate, care s-au rupt în ultimul an, mai ales când vine vorba de schimburi militare la nivel înalt – stârnind îngrijorări la Washington. că o greșeală sau un accident s-ar putea transforma rapid în conflict.

Citește și: