• O bătaie violentă a izbucnit în Parlamentul Turc pe 16 august, între deputați, în urma unei dispute legate de criticile aduse guvernului în contextul arestării unui deputat din opoziție, Can Atalay.
  • Cel puțin doi deputați din opoziție au fost ușor răniți în timpul incidentului, iar liderii opoziției au condamnat violența, subliniind că deputații AKP transformă Parlamentul într-o arenă a violenței.
  • Incidentul a avut loc în timpul unei sesiuni în care se discuta restituirea mandatului lui Can Atalay, un politician aflat în detenție, a cărui condamnare și arestare au generat controverse și dispute legale între instanțele turcești.

O bătaie violentă a izbucnit în Parlamentul turc vineri, 16 august. Cel puțin doi deputați au fost răniți. Incidentul a avut loc în timpul unei sesiuni dedicate unui deputat din opoziție aflat în detenție, scrie TF1info.

Conflictul a început atunci când un deputat al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), Alpay Ozalan, l-a lovit pe deputatul din opoziție Ahmet Sik, care critica guvernul în legătură cu arestarea deputatului Can Atalay.

Alte persoane din Parlament au intervenit, iar violențele au escaladat. Cel puțin doi deputați din opoziție au fost răniți în zona ochilor. Imaginile difuzate de media turcă arată sânge pe podea.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Reacții și consecințe

„Îmi este rușine că am fost martor la această situație”, a reacționat liderul CHP, Ozgur Ozel.

„Deputații AKP, care nu recunosc legea și nu pun în aplicare deciziile Curții Constituționale, transformă Parlamentul într-o arenă a violenței (…). Condamnăm cu tărie această agresiune”, a declarat și partidul pro-kurd DEM.

Președintele Parlamentului, Numan Kurtulmus, a anunțat că s-a decis o sancțiune de „condamnare” pentru cei doi deputați implicați în altercație.

Sesiunea parlamentară, în cadrul căreia urma să fie examinată decizia Curții Constituționale privind restituirea mandatului lui Can Atalay, a fost suspendată.

Contextul politic

Can Atalay, ales în mai 2023 din închisoare, a fost privat de mandatul său parlamentar în ianuarie. Atalay a fost condamnat în aprilie 2022 la 18 ani de închisoare, fiind acuzat că a încercat, împreună cu filantropul Osman Kavala – condamnat la închisoare pe viață – să răstoarne guvernul în 2013 printr-o serie de proteste fără precedent.

Curtea Constituțională a ordonat de două ori eliberarea lui Atalay, în vârstă de 48 de ani, argumentând că dreptul său la „libertate” și „securitate personală”, precum și dreptul de a fi „ales și de a desfășura activități politice” au fost „încălcate”. Opiniile Curții Constituționale, emise în octombrie trecut, au fost contestate de Curtea de Casație.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat partea acesteia din urmă, acuzând Curtea Constituțională de „acumulare de erori”.