• Aruncarea barajului din epoca sovietică, care este controlată de Rusia, ar dezlănțui un zid de apă inundabilă în mare parte din regiunea Herson.
  • Președintele Ucrainei, Zelenski, a sugerat că ceea ce el a numit „distrugerea” barajului Nova Kakhovka, a fost vina „teroriştilor ruşi”.
  • Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

Scăderea adâncimii lacului de acumulare Kahov poate duce la un dezastru ecologic

Acest lucru se va întâmpla dacă nivelul apei scade sub 12,7 m, avertizează Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale al Ucrainei. În plus, există o amenințare la adresa funcționării cu drepturi depline a ZANP ocupat de ocupanți. În viitor, o serie de orașe și așezări pot rămâne fără apă. La o scădere critică a nivelului apei, va începe o ciuma de pești și păsări.

Dacă nivelul apei scade sub 14 metri, 200.000 de oameni care locuiesc în Nikopol, Marganets și teritoriile adiacente vor rămâne fără acces la apă potabilă. Dacă nivelul scade sub 13,2 m, există riscul unui dezastru nuclear.

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a numit explodarea barajului Nova Kakhovka drept crimă de război Ea a spus pe Twitter că „statul terorist Rusia a transformat acum apa într-o armă”. „Distrugerea barajului este o crimă de război care afectează nenumărați civili și aduce ecocid și distrugere în masă”, a spus ea.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Din cauza exploziei hidrocentralei Kakhovskaya, 150 de tone de ulei de motor au intrat în Nipru, – transmite PreședinteleLa ședința Consiliului de Securitate și Apărare Națională s-a mai spus că există riscul unei scurgeri în continuare a peste 300 de tone de petrol în râu.

Marea Britanie este pregătită să sprijine Ucraina și pe toți cei afectați de distrugerea barajului CHE Kakhovska, a declarat șeful Ministerului de Externe, James Cleverly.

Stadionul din Nova Kakhovka înainte și după venirea rușilor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat distrugerea barajului Nova Kakhovka și a oferit sprijinul Republicii Moldova. Ea a postat pe Twitter: „Condamn ferm distrugerea barajului Nova Kakhovka din această dimineață. Țintirea Rusiei asupra infrastructurii critice echivalează cu crimele de război. Președinte Zelenski, suntem pregătiți să oferim asistență ca răspuns la inundații și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului.”

Secretarul general NATO susține că distrugerile ce au avut loc au cauzat probleme severe și au pus în pericol viața a mai multor persoane.

Crimeea va rămâne cel mai probabil fără apă dulce din cauza detonării hidrocentralei.

În Zaporizhzhia, apa râului Dnipro s-a îndepărtat de mal cu aproximativ 10 metri.

Amploarea inundaților a fost văzută și cu ajutorul dronei.

Tymofiy Mylovanov, fost ministru și președinte al Școlii de Economie din Kiev, sugerează că malul stâng al râului Nipro, ocupat de ruși, este mai expus unui risc.

Pe rețelele socială este postat un videoclip care arată hidrocentrala Kahovka complet scufundată de creșterea apelor râului Nipru.

Aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de potențialele inundații de la baraj, spune fostul ministru.

Anton Gerashchenko, un fost ministru și consilier al Ministerului de Interne, a sugerat pe rețelele sociale că aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de orice potențială inundație de la spargerea barajului Nova Kakhovka.

Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

Comandamentul sudic al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat marți că barajul Kakhovka din părțile controlate de ruși din regiunea Herson a Ucrainei a fost aruncat în aer de forțele ruse, spune Reuters.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundații sunt în curs de clarificare”, a spus comanda pe pagina sa de Facebook. Agenția rusă TASS a raportat că barajul s-a prăbușit și teritoriile din apropiere erau inundate.

Ce este barajul Kakhovka și ce impact are aruncarea lui în aer?

Barajul, de 30 de metri (98 picioare) înălțime și 3,2 km (2 mile) lungime, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a hidrocentralei Kakhovka. Lacul de acumulare furnizează apă și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporizhzhia, aflată tot sub controlul Rusiei.

Volumul de apă din rezervor este aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din statul american Utah. Aruncarea barajului din epoca sovietică, care este controlată de Rusia, ar dezlănțui un zid de apă inundabilă în mare parte din regiunea Herson.

Zelenskii dă vina pe „teroriştii ruşi” pentru „distrugerea” barajului

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a sugerat că ceea ce el a numit „distrugerea” barajului Nova Kakhovka a fost vina „teroriştilor ruşi”. Zelenski a spus într-o postare pe Twitter: „Distrugerea barajului hidroelectrică Kakhovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că trebuie expulzați din fiecare colț al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare.”

El a adăugat că „Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare.”

Citește și: