• Doi protestatari Just Stop Oil au pulverizat vopsea portocalie pe Stonehenge, ducând la arestarea lor pentru deteriorare a monumentului.
  • Incidentul a provocat reacții negative, dar English Heritage a confirmat că solstițiul de vară va avea loc conform planului.
  • Just Stop Oil a justificat acțiunea pentru a atrage atenția asupra crizei climatice și a cere oprirea extracției combustibililor fosili până în 2030.

O parte din Stonehenge a fost acoperită cu vopsea pulbere portocalie de către protestatari. Doi militanți ai campaniei Just Stop Oil au pulverizat vopsea pulbere pe situl istoric de lângă Salisbury, Wiltshire, miercuri, în jurul orei 12:00 BST, scrie BBC.

Acțiunea are loc cu o zi înainte de începerea sărbătorilor pentru Solstițiul de vară la acest punct de reper vechi de 5.000 de ani.

Recomandări

EDUCAȚIA LA GUNOI
200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ

Poliția din Wiltshire a confirmat că două persoane au fost arestate sub suspiciunea de deteriorare a monumentului antic.

Just Stop Oil a precizat că vopseaua portocalie sub formă de pudră era făină de porumb și că aceasta „se va spăla cu ploaia”. Grupul i-a numit pe cei doi protestatari ca fiind Niamh Lynch, o studentă de 21 de ani din Oxford, și Rajan Naidu, un bărbat de 73 de ani din Birmingham, într-o declarație.

Primul ministru Rishi Sunak a condamnat incidentul ca fiind un „act de vandalism rușinos”. Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a declarat că pagubele au fost „scandaloase” și a descris Just Stop Oil drept „patetic”.

Membri ai publicului au fost auziți strigând „nu” și au fost văzuți alergând să intervină în timp ce militanții se apropiau de cercul de piatră din patrimoniul mondial UNESCO.

O purtătoare de cuvânt a English Heritage a descris stropirea monumentului ca fiind „extrem de supărătoare” și a confirmat că situl a rămas deschis publicului. Ea a declarat că incidentul nu va afecta solstițiul anual de vară, sărbătorile fiind planificate în continuare să aibă loc în noaptea de joi spre vineri.

Corespondentul BBC, Paul Clifton, primul reporter care a ajuns la fața locului la scurt timp după incident, a declarat că cele trei pietre cele mai apropiate de drumul public au fost „împroșcate” cu pulbere.

El a adăugat că mulți dintre turiștii care vizitau monumentul erau „ușor nedumeriți”.

„Managerii Stonehenge și gărzile de securitate stau lângă cărare”, a spus el.

„Am auzit o sugestie că, deoarece este vorba de vopsea pudră și vremea este uscată și însorită, poate că poate fi îndepărtată fără daune de durată, dar vor avea nevoie de experți care să inspecteze piatra înainte de a-și forma o opinie”.

Just Stop Oil a declarat că motivația din spatele incidentului a fost aceea de a cere următorului guvern britanic să pună capăt extracției și arderii petrolului, gazelor și cărbunelui până în 2030.

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat: „Continuarea arderii cărbunelui, petrolului și gazelor va duce la moartea a milioane de oameni. Trebuie să ne unim pentru a apăra umanitatea sau riscăm totul”.

Mark Verbinnen, consilier pentru Amesbury East și Bulford, a ajuns la fața locului la câteva minute după incident. El a declarat că mulți membri ai personalului de pe șantier au rămas „zguduiți”, în special unul care a încercat să abordeze un protestatar.

Mike Pitts, arheolog și autor al cărții How to Build Stonehenge, a declarat că impactul acțiunii a fost „potențial destul de îngrijorător”.

El a spus: „Monumentul a fost îngrădit de zeci de ani, iar suprafețele megaliților sunt protejate. Acestea sunt sensibile și sunt complet acoperite de marcaje preistorice care rămân să fie studiate pe deplin și orice deteriorare a suprafeței pietrelor este extrem de îngrijorătoare”.

„Pe megaliți a crescut o grădină bogată de viață, a crescut o grădină de licheni excepțională. Așa că este potențial destul de îngrijorător”.

Un purtător de cuvânt al poliției din Wiltshire a declarat: „Nu este o problemă. Am răspuns la un raport conform căruia doi suspecți au pulverizat vopsea portocalie pe unele dintre pietre”.

„Anchetele noastre sunt în curs de desfășurare și lucrăm îndeaproape cu English Heritage”.

Citește și