• Facebook că a privilegiat în repetate rânduri profitul în locul eliminării discursurilor care incită la ură, a declarat o fostă angajată.
  • Compania Facebook a fost criticată după ce Journal a făcut publice o serie de articole.
  • Facebook a înșelat publicul cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește combaterea discursurilor instigatoare la ură și a dezinformării pe platforma sa.

O fostă manageră a companiei a acuzat gigantul de socializare Facebook că a privilegiat în repetate rânduri profitul în locul eliminării discursurilor care incită la ură și a dezinformărilor și a precizat duminică că avocații săi au depus cel puțin opt plângeri la Comisia de Valori Mobiliare și Bursă din SUA, scrie Reuters.

Duminică, în cadrul emisiunii americane „60 de minute” de la CBS, Frances Haugen, care a fost manager de produse în echipa de dezinformare civică de la Facebook, și-a dezvăluit identitatea ca denunțător care a oferit actele ce au stat la baza unei investigații a Wall Street Journal și a unei audieri în Senat pe tema daunelor aduse de Instagram adolescentelor.

Instagram a afectat sănătatea mentală a adolescentelor

Compania Facebook a fost criticată după ce Journal a făcut publice o serie de articole pe baza unor rapoarte și e-mailuri interne ale Facebook.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acestea au demonstrat că respectiva companie de social media a jucat un rol important în sporirea în mediul online a dezinformării și a discursului urii și nu a reușit să ia măsuri pentru a reduce ezitările în materie de vaccinare și era conștientă că Instagram a afectat sănătatea mentală a adolescentelor.

Marți, Haugen se va prezenta în fața unei subcomisii a Senatului, în cadrul unei audieri cu titlul „Protejarea copiilor online”, în legătură cu studiile realizate de companie cu privire la efectul Instagram asupra tinerilor utilizatori.

Facebook a mințit

„Au existat conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public și ceea ce era bun pentru Facebook”, a spus ea în cursul întregului interviu de la CBS. „Iar Facebook a ales de nenumărate ori să optimizeze pentru propriile interese, cum ar fi să facă mai mulți bani.”

Potrivit lui Haugen, care anterior a lucrat la Google și Pinterest, a spus că Facebook a înșelat publicul cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește combaterea discursurilor instigatoare la ură și a dezinformării pe platforma sa.

Aceasta a continuat spunând că Facebook a fost utilizat pentru a ajuta la organizarea violențelor de la Capitoliu din 6 ianuarie, după ce compania a hotărât să dezactiveze măsurile de siguranță în urma alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Deși nu a considerat că cineva de la Facebook a fost „răuvoitor”, ea a crezut că stimulentele companiei au fost nepotrivite.

Facebook nu a stat pe gânduri și a respins acuzațiile

În urma conversației difuzate, Facebook a emis o declarație prin care a respins afirmațiile lui Haugen. „Continuăm să facem îmbunătățiri semnificative pentru a combate răspândirea dezinformării și a conținutului dăunător”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Facebook, Lena Pietsch. „A sugera că încurajăm conținutul rău și că nu facem nimic este pur și simplu neadevărat”.

Înainte de interviul din 60 Minutes, vicepreședintele Facebook pentru afaceri globale, Nick Clegg, a afirmat la CNN că afirmația că 6 ianuarie a fost cauzată de social media este „ridicolă”.

O reacție internațională

Duminică, John Tye, avocatul lui Haugen și șeful organizației caritabile Whistleblower Aid, a verificat într-un articol din New York Times că unele documente interne au fost împărtășite cu procurorii generali din diferite state, inclusiv California, Vermont și Tennessee.

Potrivit lui Tye, plângerile au fost depuse la Comisia pentru Valori Mobiliare și Investiții (SEC) deoarece Facebook este obligată să nu-și inducă în eroare investitorii și nici să ascundă informații importante, în calitate de corporație listată la bursă.

Potrivit emisiunii 60 Minutes, acuzațiile juxtapun cercetările interne ale Facebook cu comentariile publice ale acesteia cu privire la subiectele pe care le-a investigat.

Haugen s-a întâlnit, de asemenea, cu legislatori din Europa, potrivit lui Tye, și urmează să depună mărturie în fața parlamentului britanic la sfârșitul acestei luni, în speranța de a determina măsuri legislative.

El și Haugen sunt deosebit de interesați să colaboreze cu politicieni din țările asiatice, deoarece multe dintre preocupările care l-au determinat pe Haugen, cum ar fi conflictul etnic din Myanmar, provin din această zonă, a precizat el.

Whistleblower Aid, care o reprezintă pe Haugen în mod pro-bono, a lansat, de asemenea, o campanie GoFundMe pentru a strânge 50.000 de dolari pentru costurile legale ale acesteia și pentru a reuși să lupte contra măsurilor adoptate în ultimul timp de Facebook.