• Ofițerii militari americani au publicat o înregistrare video a unei interacțiuni strânse între un avion de vânătoare rusesc și un F-16 american în apropiere de Alaska, în data de 23 septembrie.
  • Generalul Gregory Guillot, comandantul NORAD, a criticat comportamentul „nesigur și neprofesionist” al avionului rusesc Su-35, subliniind riscurile implicate.
  • Apropierea avionului rusesc survine după incursiuni anterioare ale forțelor rusești în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, în contextul exercițiilor comune cu China.

Oficialii militari americani au publicat o nouă înregistrare video a unei întâlniri surprinzătoare între un avion de vânătoare rusesc care zbura în apropiere de Alaska și un avion F-16 al Forțelor Aeriene americane trimis să-l intercepteze, scrie Associated Press.

În înregistrarea video publicată luni, avionul rusesc apare din spatele camerei și trece în picaj pe lângă avionul american, la doar câțiva metri de acesta.

Difuzarea înregistrării video a întâlnirii strânse de luni, 23 septembrie, cu pilotul american sub conducerea Comandamentului nord-american de apărare aerospațială, vine după o serie de incursiuni rusești în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, chiar dincolo de spațiul aerian suveran al SUA.

Recomandări

PE AICI NU SE TRECE!
E FOAME DE BANI
BIDEN RIPOSTEAZĂ
LEVII`S JEANS
WALZ VS. VANCE
PEAKY BLINDERS ARE BACK

Interacțiunea a atras condamnarea ofițerului superior al NORAD.

„Comportamentul unui Su-35 rusesc a fost nesigur, neprofesionist și a pus în pericol pe toți – nu este ceea ce ați vedea într-o forță aeriană profesionistă”, a declarat generalul Gregory Guillot, comandantul NORAD și al Comandamentului Nordic al SUA.

Avionul NORAD a efectuat „o rutină sigură și disciplinată” pentru a intercepta aeronava rusă, a adăugat el.

Un mesaj trimis luni ambasadei Rusiei pentru a solicita comentarii nu a fost răspuns imediat.
Apropierea avionului rusesc vine la doar câteva săptămâni după ce opt avioane militare rusești și patru nave ale marinei sale, inclusiv două submarine, s-au apropiat de Alaska în timp ce China și Rusia efectuau exerciții comune.

Citește și