VIDEO. Reacții din întreaga lume după moartea Reginei Elisabeta a II-a

regina-elisabeta

regina-elisabeta

UPDATE

Preşedintele Braziliei a decretat trei zile de doliu naţional

Preşedintele Jair Bolsonaro a decretat joi trei zile de doliu în Brazilia după decesul reginei Elisabeta a-II-a. Acest doliu este decretat în toată Brazilia ,,în semn de condoleanţe după moartea Majestăţii Sale” , suverana britanică, şi intră în vigoare de îndată ce decretul este publicat în Monitorul Oficial.

,,În această zi tristă pentru lume, decretăm trei zile de doliu oficial şi cerem ca tot poporul brazilian să aducă un omagiu reginei Elisabeta” , a scris Jair Bolsonaro pe Twitter.

,,Fie ca Dumnezeu să o primească în bunătatea sa infinită şi să mângâie familia ei şi poporul britanic” , a adăugat preşedintele brazilian într-un alt mesaj.


Odată cu dispariţia Reginei Elisabeta a II-a sunt activate operaţiunile London Bridge şi Unicorn, planuri puse milimetric la punct şi concepute încă din anii 1960 pentru a face faţă chiar situaţiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului său, scrie presa străină.


Truss a fost informată de deces cu două ore înainte de anunţul Palatului

Prim-ministrul britanic Liz Truss a fost informată de decesul reginei la ora locală 16:30 (15:30 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt oficial al premierului.

Premierul a fost anunţat de către secretarul de cabinet Simon Case, cu două ore înainte ca Palatul Buckingham să anunţe public decesul reginei printr-un comunicat, la ora 18:31.


Un omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a este afișat pe un mare ecran în Piața Leicester din centrul Londrei, după anunțul morții ei la vârsta de 96 de ani.

Fotografie: James Manning

Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru ,,pierderea ireparabilă” a reginei Elisabeta a II-a, au relatat agenţiile de presă ruse, pottrivit Daily Star.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina ,,s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională”.

,,Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii” , a mai transmis liderul de la Kremlin.

Regina va fi depusă timp de 24 de ore la Catedrala St Giles din Edinburgh

Regina este de așteptat să fie timp de 24 de ore la Catedrala St Giles din Edinburgh. Se așteaptă ca membrii publicului să aibă voie să intre în catedrală să-și aducă omagiul atunci când sicriul Majestății Sale va fi depus acolo în urmatoarele trei zile.

De asemenea, se crede că membrii familiei regale vor ține un priveghere emoționant în jurul sicriului reginei din St Giles în zilele următoare.

O slujbă va avea loc în catedrală, iar copiii Reginei sunt așteptați să organizeze un priveghi în jurul sicriului – cunoscut sub numele de Priveghiul Prinților – în timp ce acesta se află acolo.

După ce joi a fost anunțată vestea morții Reginei, reverendul Calum MacLeod, ministrul catedralei, a adus un omagiu unui astfel de „slujitor puternic și credincios”.

Într-un mesaj pe site-ul catedralei, el a spus: „Cu întreaga națiune, noi, la Catedrala St. Giles, plângem moartea SM Regina, slujitor puternic și credincios al Regatului Unit și al Commonwealth-ului timp de atâția ani.

„Trimitem sincere condoleanțe Familiei Regale”.

Catedrala istorică este situată pe Royal Mile a orașului, la jumătatea distanței dintre Castelul Edinburgh și Palatul Holyroodhouse.


India şi Pakistanul au adus joi un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul după-amiezii, subliniind marile sale calităţi de lider al fostei puteri coloniale britanice, potrivit Reuters.

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat ,,întristat de dispariţia” celei care a urcat pe tron în 1952, devenind primul monarh britanic care nu a condus Imperiul indian, care a dispărut în 1947 odată cu Partiţia şi independenţa Indiei şi Pakistanului.

Monarhul britanic a fost ,,un lider inspiraţional pentru naţiunea şi poporul său”, a declarat Modi, prezentând condoleanţe familiei regale şi poporului britanic.

El şi-a amintit că, în timpul unei întâlniri dintre cei doi lideri în Marea Britanie, regina i-a arătat o batistă dăruită la nunta sa de către eroul indian al independenţei Mahatma Gandhi.

,,Voi preţui mereu acest gest„, a scris Modi pe Twitter, adăugând că Elisabeta a II-a ,,a simbolizat demnitatea şi modestia în viaţa publică„. Regina a vizitat India de trei ori în timpul domniei sale.

Arif Alvi, preşedintele Pakistanului, a doua cea mai populată ţară din Commonwealth după India, a adus un omagiu memoriei unui ,,lider mare şi binefăcător„.

Moartea sa lasă un gol imens care ,,va rămâne în analele istoriei mondiale” , a adăugat el.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a prezentat, de asemenea, ,,sincere condoleanţe„.


Prințul Harry a ajuns la Balmoral
Ducele de Sussex a ajuns la Castelul Balmoral în timp ce ploaia continua afară.

El se alătură altor membri ai familiei regale care s-au adunat la reședință.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la 96 ani

Ea a fost regina Marii Britanii cu cea mai lungă domnie din istoria țării. Mai mult, ea a ocupat locul 4 în ierarhia celor mai longevivi lideri europeni.

În acest moment, cel mai vârstnic fost lider european aflat în viață este Lubomir Strougal, fostul premier al Cehoslovaciei. El are 97 ani și 324 de zile.

Pe listă se află și Benedict al XVI-lea, fost Papă și șef al Statului Papal, ajuns la 95 ani și 145 zile. 
Ion Iliescu se află pe 14. Fostul președinte al României s-a născut acum 92 ani și 189 de zile. 

Papa Francisc a spus că este „profund întristat” de moartea Reginei Elisabeta a II-a

De asemenea, el a adus un omagiu pentru „serviciul ei nelimitat pentru binele Marii Britanii și al Commonwealth-ului”.

Majestatea Sa sa întâlnit cu Papa Francisc la Vatican în aprilie 2014 și i-a dat un coș cu mâncare plin cu delicatese locale și o sticlă de whisky Balmoral.

Regina a întâlnit cinci papi în timpul lungii ei domnii.


Biserica Angliei se așteaptă ca mâine să se bată clopotele bisericii în toată Anglia

Bisericile parohiale, capelele și catedralele sunt încurajate să bată clopotele și să deschidă pentru rugăciune sau slujbe speciale după anunțul de la Palatul Buckingham.

Îndrumarea Consiliului Central al Clopotelor Bisericii recomandă să sune clopotele timp de o oră de mâine la prânz.

Îndrumările generale pentru bisericile parohiale cu privire la marcarea trecerii Suveranului, care sunt disponibile online și sunt împărtășite parohiilor prin eparhii, conține, de asemenea, sfaturi privind arborarea steagurilor în berb și deschiderea cărților de condoleanțe.

Vor fi de asemenea disponibile liturghii pentru slujbele comemorative oficiale și rugăciuni speciale.


Joe Biden a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a

Amintindu-şi de întâlnirea lor din 2021, Biden a spus: ,,Ne-a fermecat cu spiritul ei, ne-a emoţionat cu bunătatea ei şi ne-a împărtăşit cu generozitate înţelepciunea ei„.

Prezentând condoleanţe familiei regale britanice împreună cu soţia sa, preşedintele american a declarat că regina ,,a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă”.

,,Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea”.

El a continuat spunând că Elisabeta a II-a a fost ,,o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la a face relaţia noastră specială’‘.

Biden ordonă arborarea drapelelor americane in berni la Casa Albă, în clădirile guvernamentale, în toate posturile militare și în stațiile navale pentru Regina Elisabeta


Prințul William și soția sa Catherine au preluat titlurile de Duce și Ducesă de Cornwall, potrivit contului lor oficial de Twitter. Prințul Charles și Camilla erau cunoscuți anterior cu aceste titluri, potrivit CNN.

După anunțul morții Reginei Elisabeta a II-a de joi, biografia contului oficial de Twitter al lui Kate și William s-a schimbat în: „Contul oficial al Ducelui și Ducesei de Cornwall și Cambridge și al Fundației Regale, cu sediul la Palatul Kensington”.

Prințul William și Kate au deținut anterior titlul de Duce și Ducesă de Cambridge.


Preşedintele Camerei Comunelor a Regatului Unit, Lindsay Hoyle, a deplâns joi ,,teribila pierdere” pe care o reprezintă pentru întreaga ţară moartea Reginei Elisabeta a II-a, ,,o prezenţă constantă” în viaţa majorităţii britanicilor” .

Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – Mircea Geoană

,,O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!” , a scris Geoană, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

FOTO – Facebook Mircea Geoană

Banca Angliei spune că bancnotele actuale rămân în functiune deocamdata
Bancnotele care prezintă imaginea Reginei Elisabeta rămân mijloc legal de plată, a confirmat Banca Angliei.

Un anunț suplimentar cu privire la bancnotele existente ale Băncii Angliei va fi făcut odată ce perioada de doliu va fi respectată” , a spus banca centrală.

Regina a fost primul monarh care a apărut pe bancnotele Băncii Angliei. Este de așteptat ca mai târziu să prezinte imaginea regelui Carol.

Prima declarație a noului rege al Marii Britanii, Charles, după moartea Reginei Elisabeta

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson

„În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în neființă a reginei noastre, un sentiment profund de pierdere – poate mult mai intens decât ne așteptam”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel

,,Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elisabeta a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elisabeta cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei„.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

,,Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale regina Elisabeta a II-a. În numele poporului ucrainean, transmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres

,,Sunt profund întristat de moartea Majestății Sale regina Elisabeta a II-a, admirată în întreaga lume pentru devotamentul ei. A fost o prietenă bună a ONU și o prezență liniștitoare. Devotamentul ei va fi amintit de întreaga lume”.

Președintele Biden îi aduce un omagiu Reginei

Președintele SUA Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden au spus că Majestatea Sa „a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră.”

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără ea.

O admirație de durată pentru regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din Commonwealth. Cele șapte decenii ale domniei ei care au făcut istoria au fost mărturia unei epoci a progresului uman fără precedent și a marșului înainte al demnității umane.

Ea a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simți o legătură personală și imediată – fie că au auzit-o la radio ca o tânără prințesă vorbind copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor lor pentru încoronarea ei. , sau i-au urmărit ultimul discurs de Crăciun sau Jubileul de platină pe telefoanele lor. Și ea, la rândul său, și-a dedicat întreaga viață slujirii lor.


România se alătură poporului britanic şi Familiei Regale britanice în deplângerea morţii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, a transmis, joi seară, premierul Nicolae Ciucă, pe Twitter.

https://twitter.com/NicolaeCiuca/status/1567942608013361156

Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a anunţat joi premierul britanic Liz Truss

,,Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea„,, a declarat şefa guvernului britanic, potrivit FT.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi că ,,gândurile” preşedintelui american se îndreaptă către familia reginei Elisabeta a II-a, care a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, precum şi către ,,poporul Regatului Unit” , potrivit New York Post.

FOTO – Hepta ,,Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei Reginei” , a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, salutând-o ca fiind ,,o prietenă a Franţei, o regină a inimii’‘ care ,,şi-a marcat ţara şi secolul pentru totdeauna’‘.

,,Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său„, a declarat preşedintele francez.

Pagina web oficială a familiei regale britanice a fost ,,dezactivată temporar” ca urmare a încetării din viaţă, joi, a reginei Elisabeta a II-a, la reşedinţa sa din castelul Balmoral, în Scoţia, la vârsta de 96 de ani.


Prințul William, Prințul Andrew și Prințul Edward și soția prințului Edward, Sophie, au ajuns la Balmoral, potrivit BBC.

Mesaje de la Joe Biden și Justin Trudeau

Gândurile președintelui american Joe Biden se îndreaptă către Regina Elisabeta și către familia sa, a transmis Casa Albă.


Premierul Canadei, Justin Trudeau, a scris pe Twitter: ,,Gândurile mele și ale canadienilor din întreaga țară se îndreaptă în acest moment către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Îi dorim să fie bine și transmitem tot ce este mai bun familiei regale„.


Oamenii au început să depună flori la porțile Palatului Buckingham
Imediat după ora 19, o femeie a depus primul buchet în afara reședinței reginei din centrul Londrei.

S-a răspândit vestea că Regina se află sub supraveghere medicală, stârnind urări de bine din partea multora.


Curcubeul dublu apare în afara Palatului Buckingham
Reporterul nostru de radio Anastasia Bates se află în afara Palatului Buckingham, unde spune că a devenit „treptat mai aglomerat în ultima oră și ceva”.

Mass-media din lume s-a adunat, cu mulți înghesuiți sub foișoare în timp ce vremea intră și iese din ploile torenţiale.

Dar există o priveliște frumoasă – un curcubeu dublu rar pe cer.

BBC 1, ediție specială și cod vestimentar pentru momentul în care un membru al familiei regale moare

BBC 1 a suspendat programul obișnuit și difuzează o ediție specială despre schimbarea stării de sănătate a Reginei Elisabeta. De asemenea, prezentatorul Huw Edwards poartă un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată neagră, în conformitate cu codul vestimentar al BBC pentru momentul în care un membru al familiei regale moare.


Tradiționala ceremonie de schimbare a gărzii care urma să aibă loc vineri dimineață la Palatul Buckingham a fost anulată. Într-o zonă din fața palatului a fost amplasat un panou prin care turiștii sunt anunțați despre anularea ceremoniei.

Peste 100 de persoane s-au adunat în fața Palatului Buckingham după anunțul privind starea de sănătate a reginei, conform The Guardian.

Prinții William, Andrew și Edward au ajuns la Aberdeen cu un avion

Prinții William, Andrew și Edward au ajuns la Aberdeen cu un avion, scrie BBC.De acolo, ar urma să meargă cu mașina la Castelul Balmoral.


„Nici o ceremonie de schimbare a gărzii astăzi”

Un panou pe care scria „Fără ceremonie de schimbare a gărzii astăzi” a fost amplasat în fața Palatului Buckingham, joi dimineață, dar a fost ulterior îndepărtat de oficiali. Nu este clar dacă acest lucru a fost legat de sănătatea proastă a Reginei.

Fostul prim-ministru laburist Tony Blair declară și el că se simte „profund îngrijorat” de starea reginei

Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către Majestatea Sa Regina și familia ei, în acest moment îngrijorător” , potrivit The Guardian.


Dickie Arbiter, fostul secretar de presă al reginei, spune că situația este fără precedent

Este un moment de familie, dar este și un moment foarte important nu doar pentru națiune, ci și pentru Commonwealth. Declarația este fără precedent (…). Dacă va fi ceva de comunicat, Palatul Buckingham va comunica, dar nu vor fi actualizări constante, ei nu fac asta” , a spus el potrivit BBC.


Alteţele regale Prinţul de Wales şi Ducesa de Cornwall au călătorit la Balmoral

Prinţul Charles şi prinţul William ai Marii Britanii s-au deplasat joi la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia a reginei Elisabeta a II-a, unde se află suverana, după ce s-a aflat că medicii sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate a acesteia, potrivit Reuters.

,,Alteţele lor regale Prinţul de Wales şi Ducesa de Cornwall au călătorit la Balmoral” , a declarat un purtător de cuvânt al Clarence House.


În această dimineaţă, Regina a fost supusă unor noi teste. Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a, 96 de ani, se deteriorează. Şi nu sunt zvonuri, ci o declaraţie oficială a medicilor de la Palatul Buckingham.

Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a, 96 de ani, se deteriorează. Şi nu sunt zvonuri, ci o declaraţie oficială a medicilor de la Palatul Buckingham.

După noi analize la care ar fi fost supusă în această dimineaţă, cadrele medicale nu o pierd din vedere, anunţând: „Starea ei ne îngrijorează” .

Regina Elisabeta a îndurat veşti grele. Cu doar un an în urmă, s-a despărţit de partenerul ei de o viaţă, Prinţul Philip.

Regina se află sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au devenit îngrijoraţi de starea ei de sănătate, a anunţat Palatul Buckingham. Membrii apropiaţi ai familiei reginei au fost informaţi.

Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall se află deja la castelul Balmoral, unde regina se află sub supraveghere medicală, a anunţat Clarence House. Prinţul William, fiul prinţul Charles şi nepot al reginei, este şi el în drum spre Balmoral pentru a fi alături de regină.

Şi Harry şi Meghan, ducele şi ducesa de Sussex, se deplasează la castelul Balmoral. Ei ar fi trebuit să participe la un eveniment caritabil în această seară la Londra.

Exit mobile version