• 1500 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia, unde sunt instruiți.
  • Soldații nord-coreeni primesc uniforme și arme rusești, pentru a părea soldați ruși.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că serviciile de informații indică pregătirea a 10.000 de soldați nord-coreeni pentru a sprijini Rusia.
  • Surse sud-coreene estimează că Coreea de Nord ar putea trimite în total aproximativ 12.000 de soldați.

Soldați nord-coreeni au fost filmați primind uniforme și echipament într-un centru de antrenament din estul îndepărtat al Rusiei, confirmând astfel rapoartele Serviciului Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud conform cărora 1.500 de soldați vor fi trimiși pe frontul din Ucraina pentru a lupta alături de Rusia, scrie CNN.

Trupele nord-coreene primesc instruire înainte de a fi trimise pe linia frontului în Ucraina, semn clar al relațiilor tot mai strânse dintre Moscova și Phenian.

Într-un videoclip împărtășit cu CNN de o organizație guvernamentală ucraineană, Centrul Ucrainean pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională, se poate vedea o lungă coloană de soldați stând la coadă pentru a-și primi uniformele. Se crede că soldații vorbesc în coreeană, deși calitatea scăzută a audio-ului a împiedicat înțelegerea completă a discuțiilor lor.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

La sosirea în Rusia, recruții nord-coreeni au fost rugați să completeze un chestionar cu măsurile lor pentru căști, uniforme și încălțăminte. Într-o copie a chestionarului împărtășită cu CNN, partea de sus a formularului este scrisă în rusă, în timp ce diversele opțiuni de mărimi sunt scrise în coreeană.

Un alt videoclip care circulă pe rețelele sociale, geolocalizat de CNN, a arătat trupe sosind la Terenul de Antrenament Sergeevka, care se află aproape de granița Rusiei cu China. În videoclip, se poate auzi în fundal un vorbitor de limba rusă spunând „nu putem să-i filmăm”, înainte de a adăuga: „Sunt mai mulți… sunt milioane aici. Iată noile întăriri. Acesta este doar începutul. Sunt mai mulți”.

Aceste dovezi par să confirme îngrijorarea de lungă durată a Kievului că aliatul Rusiei, Coreea de Nord, s-a pregătit să joace un rol mai direct în război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la aprofundarea alianței dintre Rusia și Coreea de Nord, iar la summit-ul NATO din această săptămână a avertizat că „mii” de trupe nord-coreene sunt în drum spre Rusia.

Din informațiile pe care le am… pregătesc 10.000 de soldați, diferiți soldați, forțe terestre, personal tehnic” a spus Zelenski reporterilor, descriind-o ca o evoluție „urgentă” pe care a adus-o în atenția Statelor Unite.

Media sud-coreeană a raportat anterior că Nordul va trimite un total de 12.000 de trupe, deși această cifră nu a fost inclusă în declarația Serviciului Național de Informații.

Aceasta ar putea marca prima dată când Coreea de Nord face o intervenție semnificativă într-un conflict internațional. În ciuda faptului că are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldați, mulți dintre ei nu au experiență de luptă.

Citește și