• Alexandru Georgescu: În urmă cu câțiva ani a fost identificată o vulnerabilitate în regiune: lipsa conexiunilor de infrastructură nord-sud, toate erau est-vest.
  • Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră.
  • Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

România devine zilele acestea capitala diplomației din regiune.La Summitului Inițiativei celor 3 Mări au avut loc alocuțiunile de onoare ale șefilor de state și guverne. Urmează acum lucrăriile pe comisii de specialitate: energie, transport, digitalizare, investiții, precum și întâlnirile B2B (be to be).

Alexandru Georgescu, expert în geopolitică, a vorbit la Știrile Aleph News despre ce înseamnă acest Summit pentru România: „ În urmă cu câțiva ani a fost identificată o vulnerabilitate în regiune: lipsa conexiunilor de infrastructură nord-sud, toate erau est-vest. Astfel, a fost lansată inițiativa celor Trei Mări petru a acoperi acest gol în domeniul transportului energiei, având de asemenea un focus pe infrastructură rezilientă în contextul războiului hibrid din regiune. Deci inițiativa este importantă și pentru dezvoltare economică”.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Inițiativa are ca obiectiv, scrie MAE, creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.

Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

„Rămâne de văzut care va fi raportul din acest an, dar dacă ne uităm pe raportul 2022 vedem că din 2018 încoace, de când la București s-a lansat conceptul de proiect strategic și prioritar, au fost anunțate 91 de proiecte, în valoare de peste 160 de miliarde de euro, dar există finanțare doar pentru 62% din totalitatea proiectelor”, a mai spus Alexandru Georgescu.

Citește și: