• Luni, 26 iunie, cele două Camere ale Parlamentului României votează pentru eliminarea pensiilor speciale. 
  • Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 14:00.
  • Vor fi efectuate modificări în componenţa unor grupuri parlamentare şi comisii permanente comune.

UPDATE

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat luni eliminarea pensiilor speciale, cu 365 de voturi pentru şi 10 împotrivă, dar și o abţinere. Doi parlamentari nu şi-au exprimat votul.

Premierul Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă au avut un schimb de replici dure, luni, în Parlament. „Sunteți o mincinoasă ordinară”, i-a spus premierul după ce aceasta i-a întrerupt declarația de presă. „Un grobian care nu a muncit toată viața lui”, a replicat Șoșoacă. Senatoarea a fluierat în timpul ședinței. ,,Pensiile speciale sunt o minciună”, a declarat aceasta.

„Reforma pensiilor speciale este un obiectiv pe care l-am asumat publicat și prin programul de guvernare. Începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine”, a început Nicolae Ciucă discursul său.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

„Blocați sistematic eliminarea pensiilor speciale. Ați servit niște mici celor de la CCR. Nu o să puteți să-i faceți pe oameni din vorbe”, a declarat membrul USR, Cătălin Drulă.

„Grupurile AUR vor vota în integralitate eliminarea pensiilor speciale”, a spus George Simion, lider AUR. „Faceți asta de dragul banilor din PNRR, acest teatru demn de Caragiale, dar și de dragul alegătorilor”.

Parlamentarii se reunesc în plen și supun la vot proiectul de eliminare a propriilor pensii speciale.

,,La guvernare nu ați pomenit de reforma pensiilor speciale. De ce nu ați pus în jaloanele PNRR eliminarea pensiilor speciale?”, a spus Simonis Alfred Robert membrilor opoziției, de la PSD.

Știre inițială

Camera Deputaţilor şi Senatul votează luni eliminarea pensiilor speciale. Aleșii ar trebui sa își taie pensiile speciale. Cei care nu vor renunța la pensii sunt „amenințați” cu postul lor de muncă, de Nicolae Ciucă, liderul PNL, scrie presa locală. „Cine nu voteaza, pleacă din partid”, a declarat acesta.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului se află şi solicitarea preşedintelui Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major. Pe listă se mai află şi schimbări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.

Proiectul este iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis. Acesta își propune să modifice Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi „pentru” şi o abţinere.

Sistemul pensiilor speciale din România este un subiect controversat. Pensile speciale sunt acordate unor categorii restrânse de privilegiați, cum ar fi parlamentarii, judecătorii sau foștii demnitari. Acestea au stârnit revoltă și nemulțumire pentru mulți cetățeni.

Citește și