• Semafoarele viitorului ar putea avea o culoare suplimentară: roșu, galben, verde și alb.
  • Culoarea alb ar indica prezența în trafic a unui număr important de mașini fară șofer.
  • Universitatea din Michigan lucrează la un sistem integrat.

Semafoarele fac parte din viața noastră, așa cum au făcut parte din viață părinților noștri, a bunicilor și chiar a străbunicilor noștri. Totuși, ele ar putea să arate altfel decât ne-am obișnuit, adică să aibă nu trei, ci patru culori.

Ce se întâmplă cu semafoarele, de ce nu ne ajung trei culori?

Pentru simplul fapt că în trafic a apărut un nou participant, adică mașina fără șofer, care are un regim, desigur, special.

Cercetătorii explorează modalități de utilizare a funcțiilor din mașinile moderne, cum ar fi GPS-ul, pentru a face traficul mai sigur și mai eficient. În cele din urmă, upgrade-urile ar putea elimina complet luminile roșii, galbene și verzi de astăzi, cedând controlul mașinilor fără șofer. Sau, după cum sugerează alți cercetători, semafoarele vor avea patru culori, în loc de trei: roșu, galben, verde și alb.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Lansarea unui nou sistem de semnalizare ar putea fi mult mai aproape decât credem, dat fiind ritmul progresului Inteligenței Artificiale.

Când au apărut de fapt semafoarele și cum au evoluat până acum?

Semafoarele au peste o suta de ani. Primele aveau doar doua culori, roșu și verde iar în 1930 s-a introdus și culoarea galbenă.

Apariția vehiculelor conectate și automatizate prezintă o lume de noi posibilități pentru semnalele de circulație. Printre cei care reimaginează fluxurile de trafic se numără o echipă de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord care sugerează adăugarea unei a patra lumini de semafor, poate una albă, pentru a alerta când există suficiente vehicule autonome pe drum pentru a trece intersecția.

Asta înseamnă că 40% până la 50% dintre vehiculele din trafic vor fi autonome.

Citește și