- CPI a fost înființat în 2002, Ungaria este printre țările care au ratificat aderarea.
- Franța, Olanda, Belgia și Irlanda au declarat că decizia CPI trebuie aplicată.
- Dacă Netanyahu va merge în Ungaria, i se va garanta securitatea și libertatea, a spus Orban.
Săptămâna aceasta, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu, fostul ministru al apărării Yoav Gallant și un înalt oficial Hamas. Ei sunt acuzați de crime de război. A doua zi, premierul Viktor Orban i-a adresat o invitație lui Netanyahu de a vizita Ungaria, ignorând decizia curții de la Haga, scrie The New York Times.
Advertisment
Premierul ungar, Viktor Orbán, a anunțat că îl va invita pe omologul său israelian să viziteze Ungaria, sfidând emiterea, de către Curtea de la Haga, a unui mandat internațional de arestare emis pe numele lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război.
Tribunalul Penal Internațional (International Criminal Court – ICC sau Cour Pénale Internationale – CPI), cu sediul la Haga, a emis joi mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și al fostului ministru israelian al apărării, Yoav Gallant.
Recomandări
Biroul primului ministru israelian a respins acuzațiile, pe care le-a numit „absurde și antisemite”.
Netanyahu și Gallant riscă să fie arestați dacă călătoresc în oricare dintre cele 124 de țări care au semnat statutul de la Roma, prin care a fost înființat Tribunalul Penal Internațional (CPI).
În interviul său săptămânal acordat radioului de stat ungar, Viktor Orbán a calificat decizia CPI „revoltator de nesăbuită” și „cinică”, spunând că „intervine într-un conflict în desfășurare, îmbrăcând decizia într-una legală, dar de fapt în scopuri politice”.
„Nu avem de ales aici, trebuie să sfidăm această decizie”, a spus Orbán. Ungaria a semnat Statutul de la Roma – tratatul internațional care a creat CPI în 1999 și l-a ratificat doi ani mai târziu – în timpul primului mandat al lui Orbán.
Cu toate acestea, Budapesta nu a promulgat convenția asociată din motive de constituționalitate și, prin urmare, afirmă că nu este obligată să respecte deciziile CPI.
Citește și
- Prima întâlnire dintre Mark Rutte și Donald Trump. Despre ce au discutat liderul NATO și cel de-al 47-lea președinte al SUA
- Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă fotografiezi sau filmezi buletinul de vot
- Sam Altman investește un milion de dolari pentru studii despre moralitatea AI. Ce presupune proiectul „Research AI Morality”