• Orban a căutat să adere la grupul Reformatorilor şi Conservatorilor dar partidele din grup s-au opus.
  • La gruparea Patrioți pentru Europa a aderat şi formațiunea lui Marine Le Pen.
  • Giorgia Meloni pierde în influență în Parlamentul European, ceea ce îl poate avantaja pe V. Orban.

După alegerile europarlamentare părea că premierul Viktor Orban nu va reuşi să coaguleze un grup de partide în Parlamentul European. În cele din urmă grupul s-a format dar nu a obținut posturi importante în instituțiile europene. Dar lucrurile se mai pot schimba.

Orban a urmărit mult timp o alianță cu premierul Italiei, Giorgia Meloni dar nu e reuşit. Ce s-a întâmplat?

Victor Orban a curtat-o pe Giorgia Meloni o perioadă lungă de timp. Nu a ratat nicio ocazie să o felicite și să-și exprime admirația față de ea, ambii fiind din partide de orientare de dreapta. În cele din urmă, Giorgia Meloni și-a format propriul grup de partid în Parlamentul European, conservatori și reformatori, în care Victor Orban a dorit să adere. Totuși, partidele din această formațiune s-au opus aderării lui Orban.

În schimb, au acceptat A.U.R. în rândurile lor, iar Orban a folosit această ocazie pentru a spune că nu mai dorește să adere. Așa că și-a format propria formațiune Patriot pentru Europa.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Are şanse gruparea lui Orban să crească peste cea a lui Meloni?

Gruparea lui Orban este acum al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, ceea ce teoretic ar trebui să-i asigure locuri importante în instituțiile europene. Cu toate acestea, nu a obținut nici măcar locuri de președinți în comisiile parlamentare, ceea ce înseamnă că formațiunile de centru dreapta și centru stânga au reușit să-l izoleze eficient.

Dar lucrurile se pot schimba. În toamnă vor fi alegeri în Austria și Cehia, precum și alegerile prezidențiale din Statele Unite. Dacă Donald Trump va reveni la putere în SUA și dacă partidele de extremă dreapta vor câștiga în Austria și Cehia, grupul lui Orban ar putea avea o greutate mai mare în Parlamentul European.

Citește și