• Orbán a sprijinit public candidatura lui Trump la realegere și a declarat recent că există o șansă ca Președintele Joe Biden să piardă alegerile.
  • Orbán a fost criticat frecvent în Europa pentru opiniile sale pro-rusești.
  • Acesta a declarat că o victorie a lui Trump în alegerile din SUA ar fi „bună pentru politica mondială”.

Donald Trump s-a întâlnit joi seară cu Viktor Orbán în Florida, la doar câteva săptămâni după ce Premierul ungar s-a întâlnit cu Vladimir Putin, conform BBC.

Vizita sa la Mar-a-Lago în Palm Beach este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri între cei doi.

Orbán a sprijinit public candidatura lui Trump la realegere și a declarat recent că există o „șansă foarte, foarte mare” ca Președintele Joe Biden să piardă alegerile. Într-un tweet, Orbán a numit vizita „misiunea de pace 5.0”, adăugând: „Am discutat modalități de a face #pace. Vestea bună a zilei: el o va rezolva!”

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Liderul maghiar a fost criticat frecvent în Europa pentru opiniile sale pro-rusești, dar rămâne popular printre susținătorii lui Trump și conservatorii americani. De asemenea, el s-a întâlnit recent cu Xi Jinping din China și cu Volodymyr Zelenski din Ucraina în cadrul unei inițiative autodescrise de „pace”.

Orbán a declarat presei germane la începutul acestei săptămâni că fostul președinte al SUA este un „self-made man” cu o „abordare diferită a tuturor lucrurilor”. O victorie a lui Trump în alegerile din SUA ar fi „bună pentru politica mondială”, a adăugat el.

Orbán, a cărui țară deține în prezent președinția Uniunii Europene, a criticat, de asemenea, administrația Biden pentru eșecul de a pune capăt conflictului din Ucraina. Orbán a fost primul și singurul lider UE care a susținut candidatura lui Trump la președinție în 2016, dar a trebuit să aștepte până în mai 2019 pentru prima sa vizită la Casa Albă.

În luna martie a acestui an, după întâlnirea cu Trump în Florida, Orbán a postat pe X: „Avem nevoie de lideri în lume care sunt respectați și care pot aduce pacea. El este unul dintre aceștia! Întoarceți-vă și aduceți-ne pacea, domnule Președinte”.

Orbán s-a lăudat că a creat o democrație iliberală în Ungaria și susține că progresiștii au dezlănțuit un virus al migrației, al genului și al mișcării woke.

Citește și