• Orban prezintă la Viena alianța „Patrioții pentru Europa”.
  • Alianța vizează să devină cel mai mare grup de dreapta din Parlamentul European.
  • Liderii formațiunilor caută parteneri din cel puțin patru alte țări UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, lucrează la propriul grup în Parlamentul European. Pentru asta a anunțat formarea unei noi alianțe cu Partidul Libertății din Austria și principalul partid de opoziție din Cehia – Patrioți pentru Europa. Orban speră să atragă parteneri politici din alte țări UE pentru a forma un grup nou în noul Parlament European.

Ce obiective are alianța „Patrioții pentru Europa”?

Alianța „Patrioții pentru Europa” vizează să devină cel mai mare grup de dreapta din Parlamentul European. Formată de Viktor Orban, Partidul Libertății din Austria și partidul ANO al fostului premier ceh Andrej Babis, alianța își propune să atragă parteneri din cel puțin patru alte țări UE pentru a forma un grup politic de succes. Orban a subliniat că europenii doresc pace, ordine și dezvoltare, în contrast cu ceea ce el consideră că primesc de la elitele din Bruxelles: război, migrație și stagnare. Această alianță care în mod evident va fi pro-rusă, iei propune să se opună centralizării puterii în UE și să promoveze suveranitatea națională.

Cum reacționează Europa la inițiativa lui Orban?

Multe guverne și lideri din UE sunt iritați de opoziția constantă a lui Orban față de politicile și deciziile blocului. Orban a fost deseori în conflict cu liderii UE pe teme precum războiul din Ucraina, relațiile cu Rusia și China, și eforturile de a apăra democrația și statul de drept. Cu toate acestea, liderii alianței sunt încrezători că vor atrage mai mulți parteneri politici, anticipând că noul Parlament European, care se va reuni pentru prima dată pe 16 iulie la Strasbourg, va oferi oportunități pentru creșterea și consolidarea acestui grup de dreapta.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
MALPENSA DEVINE BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru alianța „Patrioți pentru Europa”?

Trebuie să atragă parlamentari din cel puțin patru alte țări UE pentru a forma un grup oficial în noul Parlament European. Liderul Partidului Libertății din Austria, Herbert Kickl, a invitat toate forțele politice care doresc să se alăture efortului lor de reformă pozitivă. El a menționat că se așteaptă la mai mulți parteneri decât s-ar suspecta în prezent, fără a numi însă potențiali aliați. În același timp, alianța a semnat un manifest patriotic care critică planurile pentru un „stat central european” și promite să prioritizeze suveranitatea asupra federalismului, libertatea asupra dictatelor și pacea.

Citește și