• Țările membre trebuie să nominalizeze în decurs de o lună persoanele propuse pentru posturile de comisari europeni.
  • Președintele CE decide pe ce posturi propune candidații la funcțiile de comisari, după care sunt audiați în PE.
  • În ultimii 5 ani, postul de comisar pentru politici de vecinătate și extindere a fost ocupat de Olivér Várhelyi, pe care Orban îl propune din nou.

În ciclul europarlamentar încheiat recent, Ungaria a delegat comisarul pentru vecinătate și extindere. Acesta a promovat politica premierului Viktor Orban, ceea ce a creat tensiuni în Comisia Europeană. Acum, Orban propune aceeași persoană și are șanse mari de a fi respins în cursul audierilor.

„De-a lungul ultimilor cinci ani, comisarul Varhelyi a dovedit că UE poată să facă diferența ca forță pozitivă în vecinătatea noastră și dincolo de ea. Va face o treabă excelentă în următoarea comisie”, a scris Orban pe rețelele sociale, luni.

Decizia lui Orban va provoca din nou iritare la Bruxelles – Varhelyi a condus Comisiariatul European pentru Vecinătate și Extindere din 2019 și a fost aspru criticat de mai multe ori pentru felul în care și-a gestionat mandatul. În plus, președinta Ursula von der Leyen a cerut guvernelor naționale din tot blocul să vină cu doi candidați pentru funcțiile de comisari – un bărbat și o femeie – cu excepția cazului în care renominalizează comisarul în funcție.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Statele UE nu sunt deloc deschise ideii ca Varhelyi să-și păstreze locul în Comisie în acest context, mai ales în condițiile în care guvernul Orban se îndepărtează tot mai mult de valorile europene și devine tot mai belicos la adresa partenerilor europeni, totul pentru a-și putea satisface aliații dictatori, mai ales pe Vladimir Putin.

Citește și