• Prim-ministrul ungar a declarat că probabila victorie a lui Trump ar însemna că povara financiară a susținerii efortului de război al Ucrainei ar trece în dezavantajul UE.
  • Orbán a mai spus că, după discuțiile sale recente, „observația generală” a fost că „intensitatea conflictului militar va crește radical în viitorul apropiat”.
  • Strategia europeană, a scris Orbán, a „copiat politica pro-război a SUA”.

Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și bine fundamentate” pentru pace între Rusia și Ucraina, într-o scrisoare adresată unui organism de vârf al UE, care este de natură să inflameze tensiunile cu privire la freelancing-ul diplomatic al premierului ungar, scrie The Guardian.

Orbán, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu Trump la complexul său din Palm Beach, a afirmat în scrisoarea sa adresată președintelui Consiliului European, care organizează reuniunile celor 27 de lideri naționali ai blocului comunitar, că candidatul republican la președinție este pregătit să acționeze ca mediator de pace „imediat” după alegerea sa.

„Rezultatul probabil” al unei victorii a lui Trump înseamnă că UE ar trebui să redeschidă «liniile directe de comunicare diplomatică» cu Rusia și «discuțiile politice la nivel înalt» cu China, a scris Orbán în scrisoarea adresată președintelui Consiliului , Charles Michel, care a fost raportată pentru prima dată de Financial Times.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Prim-ministrul ungar a declarat că probabila victorie a lui Trump ar însemna că povara financiară a susținerii efortului de război al Ucrainei ar trece în dezavantajul UE.

„Sunt mai mult decât convins că, în rezultatul probabil al victoriei președintelui Trump, proporția sarcinii financiare între SUA și UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce privește sprijinul financiar acordat Ucrainei”, a scris el.

Orbán a mai spus că, după discuțiile sale recente cu președintele rus, Vladimir Putin, președintele chinez, Xi Jinping, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „observația generală” a fost că „intensitatea conflictului militar va crește radical în viitorul apropiat”.

Strategia europeană, a scris Orbán, a „copiat politica pro-război a SUA”. El a făcut apel la o discuție „dacă continuarea acestei politici este rațională în viitor”.

Scrisoarea a apărut după ce Comisia Europeană a luat decizia fără precedent de a boicota reuniunile organizate de Budapesta ca parte a președinției ungare a UE.

Citește și