• Viktor Orban intenţionează să găzduiască un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august.
  • Trei diplomaţi UE au declarat că ţările membre UE iau în calcul organizarea unui summit în aceeaşi perioadă.
  • Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Germania, notează POLITICO.

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene sunt pregătiţi să ignore Ungaria prin organizarea propriului lor summit al afacerilor externe în luna august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orbán, scrie POLITICO.

Premierul ungar, Viktor Orban, intenţionează să găzduiască un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august. Cu toate acestea, trei diplomaţi UE au declarat sub anonimat pentru POLITICO faptul că ţările membre UE iau în calcul organizarea unui summit în aceeaşi perioadă.

Demersul are loc în contextul în care Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, iar la câteva zile mai târziu, Viktor Orban s-a deplasat la Moscova şi la Beijing, stârnind critici din partea blocului european.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Dacă există un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant (Josep Borrell – n.r.) în aceeaşi zi, miniştrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomaţi pentru sursa citată.

Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalţi miniştri de externe au dorit să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbeşte în numele UE”.

Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Germania, notează POLITICO.

Premierul ungar Viktor Orban a menţinut relaţiile diplomatice cu Moscova de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina. Budapesta s-a opus de mai multe ori ajutorului UE pentru Ucraina şi s-a abţinut în repetate rânduri sancţiunilor impuse Kremlinului.

Citește și