• Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național.
  • Partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale.
  • Cu câteva ore înainte, Tbilisi anunțase că premierul ungar va începe luni o vizită de două zile în Georgia.

Premierul ungar Viktor Orbán va vizita Georgia luni și se va întâlni cu prim-ministrul țării, conferind legitimitate unui guvern care se confruntă cu acuzații de fraudare a voturilor în urma alegerilor de sâmbătă, scrie Politico.

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale. Cu câteva ore înainte, Tbilisi anunțase că premierul ungar va începe luni o vizită de două zile în Georgia.

Într-o declarație emisă duminică seara, șeful diplomației blocului comunitar, Josep Borrell, a declarat că alegerile din Georgia de la sfârșitul săptămânii au fost definite de „un teren de joc inegal, o campanie divizivă într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul recentelor modificări legislative asupra acestui proces electoral”, în plus față de afirmațiile privind intimidarea și neregulile procedurale.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Cu toate acestea, Orbán a luat-o înaintea jocului, felicitându-l sâmbătă pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze și partidul Visul georgian pentru „victoria lor copleșitoare” – înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.

„Oamenii din Georgia știu ce este mai bine pentru țara lor și și-au făcut vocea auzită astăzi!”, a scris Orbán pe X.

Un înalt oficial maghiar a confirmat pentru POLITICO duminică târziu că deplasarea va avea loc, iar purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a postat pe X că „vizita oficială” a fost organizată la cererea Georgiei. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga, îl vor însoți pe Orbán.

Citește și