Viktor Orbán va vizita Georgia luni și se va întâlni cu prim-ministrul țării: „Oamenii din Georgia știu ce este mai bine pentru țara lor”

Premierul ungar Viktor Orbán va vizita Georgia luni și se va întâlni cu prim-ministrul țării, conferind legitimitate unui guvern care se confruntă cu acuzații de fraudare a voturilor în urma alegerilor de sâmbătă, scrie Politico.

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale. Cu câteva ore înainte, Tbilisi anunțase că premierul ungar va începe luni o vizită de două zile în Georgia.

Într-o declarație emisă duminică seara, șeful diplomației blocului comunitar, Josep Borrell, a declarat că alegerile din Georgia de la sfârșitul săptămânii au fost definite de „un teren de joc inegal, o campanie divizivă într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul recentelor modificări legislative asupra acestui proces electoral”, în plus față de afirmațiile privind intimidarea și neregulile procedurale.

Cu toate acestea, Orbán a luat-o înaintea jocului, felicitându-l sâmbătă pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze și partidul Visul georgian pentru „victoria lor copleșitoare” – înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.

„Oamenii din Georgia știu ce este mai bine pentru țara lor și și-au făcut vocea auzită astăzi!”, a scris Orbán pe X.

Un înalt oficial maghiar a confirmat pentru POLITICO duminică târziu că deplasarea va avea loc, iar purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a postat pe X că „vizita oficială” a fost organizată la cererea Georgiei. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga, îl vor însoți pe Orbán.

Exit mobile version