Viktor Orbán vizitează Kievul pentru discuții cu Volodimir Zelenski. Ungaria nu mai poate amâna întâlnirea cu Ucraina, de când a preluat președinția UE

Premierul Ungariei a efectuat o vizită surpriză la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski, aceasta fiind prima vizită a celui mai pro-rus lider european în capitala ucraineană de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în urmă cu 28 de luni, scrie The Guardian.

Vizita de marți dimineață a lui Viktor Orbán, un critic deschis al ajutorului militar și financiar occidental acordat Ucrainei, are loc la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, spre consternarea multor alți politicieni europeni, având în vedere ciocnirile frecvente ale țării cu Bruxelles-ul pe teme de stat de drept intern și de politică externă.

Discuțiile se vor concentra pe posibilitățile de realizare a piesei, precum și pe problemele actuale din relațiile bilaterale ungaro-ucrainene”, a scris pe X purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltán Kovács.

Presa ucraineană a relatat că coloana de mașini a lui Orbán a sosit la ambasada Ungariei din Kiev. Nu a fost imediat clar dacă cei doi lideri intenționează să organizeze o conferință de presă după discuțiile lor.

Ungaria a fost în dezacord cu alte țări NATO din cauza cultivării continue de către Orbán a legăturilor strânse cu Rusia și a refuzului de a trimite arme în Ucraina, ministrul de externe de la Budapesta calificând în mai planurile de a ajuta țara devastată de război drept o misiune nebunească”.

Budapesta a menținut canale deschise cu Moscova, iar ministrul de externe al lui Orbán, Péter Szijjártó, a efectuat cel puțin cinci călătorii în Rusia de la începutul războiului, ultima vizită fiind luna trecută la un forum economic din Sankt Petersburg.

Luna trecută, Ungaria a declarat că nu va bloca deciziile NATO privind acordarea de sprijin Ucrainei, atât timp cât Budapesta nu este implicată în ajutor.

De asemenea, Orbán l-a sprijinit recent pe Mark Rutte pentru a deveni următorul șef al NATO, cu asigurarea că forțele și resursele financiare ale Ungariei nu vor fi angajate pentru sprijinirea Ucrainei.

Exit mobile version