• După retragerea partidului său, Fidesz, din Partidul Popular European, Viktor Orbán, urmărește crearea unei noi alianțe a partidelor de dreapta în Europa.
  • Alianța dorită va oferi un spațiu comun europenilor care nu doresc migranți și multiculturalism, care nu sunt victime ale nebuniei LGBTQ și care apără tradițiile creștine ale Europei, a spus Orbán.
  • Prim-ministrul ungar a numit deja posibili parteneri de dialog pentru crearea alianței de dreapta.

După ce miercuri partidul lui Viktor Orbán, Fidesz, s-a retras din Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup al Parlamentului European, prim-ministrul ungar și-a exprimat dorința creării unei noi alianțe a partidelor de dreapta în Europa, scrie Nürnberger Blatt. Trebuie să existe un cămin politic „pentru oameni ca noi, care protejează familia și își apără patria” și care doresc cooperarea între statele naționale și nu un „imperiu european”, a spus Orbán vineri la postul de radio de stat maghiar.

Când a fost întrebat care sunt partenerii săi de dialog, Orbán a numit partidul național-conservator de guvernământ PiS, din Polonia, precum și pe Matteo Salvini și Giorgia Meloni, împreună cu partidele lor de extremă dreapta din Italia. Acestea fac parte din diferite grupuri politice din Parlamentul UE.

Orbán a scris joi pe Facebook că alianța dorită are menirea de a le va oferi un cadrul fără PPE „cetățenilor europeni care nu doresc migranți și multiculturalism, care nu se lasă ademeniți de nebunia LGBTQ, care apără tradițiile creștine ale Europei şi respectă suveranitatea naţională”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Retragere înaintea unei eventuale expulzări

După ani de dispute, Orbán a anunțat miercuri că partidul său, Fidesz, va părăsi grupul conservator PPE din Parlamentul UE. El a anticipat astfel o posibilă expulzare din cel mai mare grup parlamentar al UE, care critica de mult politica tot mai autoritară a guvernului ungar.

De atunci, s-au făcut diferite speculații în jurul posibilității ca deputații Fidesz să se alăture unui alt grup politic. Potrivit politologului Richard Szentpéteri Nagy, premierul maghiar intenționează să formeze un nou grup parlamentar împreună cu alte forțe cu aplecare spre doctrina de dreapta. Szentpéteri a declarat agenției de știri AFP că nu va face presupuneri legate de identitatea celor care se vor alătura proiectului.