• Președintele kenyan William Ruto a devenit primul lider african în 15 ani care efectuează o vizită oficială de stat în SUA, oferind președintelui Joe Biden ocazia de a-și reafirma angajamentul față de Africa.
  • Deși Ruto a fost acuzat de crime împotriva umanității în trecut, el s-a reinventat ca un partener indispensabil pentru SUA, iar Kenya a devenit un centru diplomatic și de afaceri în Africa de Est.
  • Vizita lui Ruto compensează parțial promisiunea nerespectată a președintelui Biden de a vizita Africa, făcută la un summit anterior al liderilor africani.

Președintele kenyan William Ruto este primul lider african din ultimii 15 ani care efectuează o vizită oficială de stat în SUA, scrie BBC.

Aceasta este o oportunitate pentru președintele Joe Biden de a-și demonstra angajamentul față de Africa, într-un moment în care Washingtonul pare să recupereze decalajul în ceea ce privește angajamentul său față de continent.
Însă relațiile cu alți aliați africani sunt tensionate, deoarece rivalii strategici, printre care Rusia și China, sfidează zonele tradiționale de influență occidentală.

La un moment dat, Ruto ar fi fost un candidat puțin probabil pentru a fi sărbătorit la Casa Albă cu fastul și ceremonia acordate doar câtorva aliați apropiați pe an.
Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime împotriva umanității în legătură cu violențele care au urmat alegerilor din Kenya din 2007. Dar cazul a eșuat și, de atunci, dl Ruto s-a reinventat ca un partener indispensabil pentru SUA.

Recomandări

ALEGERI 2024
ORBAN IGNORĂ CPI
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK

Suspiciunile persistente cu privire la acreditările sale democratice nu sunt motivul pentru care Congresul a decis să nu îl invite să se adreseze unei sesiuni comune, a declarat ambasadorul SUA în Kenya, Meg Whitman. Din câte știe ea, este vorba de o problemă de programare.

Whitman, fost director executiv al unor companii precum eBay și Hewlett Packard Enterprises, este o susținătoare a Kenyei și a potențialului său de investiții ca centru tehnologic, așa-numitul Silicon Savannah.

„Dacă doriți cu adevărat să vă aplecați asupra Africii, atunci cine ar fi alegerea potrivită pentru a veni la un dineu de stat?”, întreabă ea.

„Kenya a fost un aliat de lungă durată al Statelor Unite, de 60 de ani. Este cu siguranță cea mai stabilă democrație din Africa de Est. Președintele Ruto a făcut un pas înainte și este un lider adevărat.”

Sub conducerea lui Ruto, Kenya și-a dezvoltat rolul de centru diplomatic și de afaceri al regiunii, un „stat ancoră” pentru SUA într-o vecinătate dificilă.
Deși pe plan intern s-a confruntat cu proteste legate de modul în care a gestionat economia aflată în dificultate, la nivel global a devenit un avocat al Africii în probleme legate de schimbările climatice și de reducerea datoriei.

Kenya este, de asemenea, un partener important în materie de securitate în Africa de Est și a mulțumit Washingtonul prin angajamentul de a trimite poliție kenyană în Haiti.

Singurul telefon pe care președintele Biden l-a dat anul trecut unui lider din Africa Subsahariană a fost cel dat domnului Ruto, în legătură cu promisiunea Nairobiului de a conduce o forță multinațională în țara cu probleme.

Analiștii suspectează că vizita de stat este parțial menită să compenseze faptul că dl Biden nu a reușit să își respecte propria promisiune de a vizita Africa. El a făcut această promisiune la un mare summit al liderilor africani de la Washington, în urmă cu doi ani, în care și-a asigurat oaspeții că este „all in” pentru continent. Dar de atunci, el a fost distras de crize din alte părți, cum ar fi războaiele din Ucraina și Gaza.

Summitul a urmat anunțului administrației privind o nouă strategie menită să transforme relațiile sale cu țările africane în parteneriate mai echitabile care să promoveze interesele strategice ale ambelor părți.

Citește și