• Președintele rus Vladimir Putin a început să poarte veste antiglonț atunci când iese la evenimente publice în aer liber.
  • Oficiali au declarat pentru The Moscow Times că echipa de securitate a lui Putin a recomandat această măsură.
  • „Dumnezeu îi protejează pe cei precauți”, a spus un oficial.

Liderul rus Vladimir Putin a început să poarte veste antiglonț la evenimentele publice în aer liber, a relatat marți The Moscow Times, citând oficiali care l-au văzut pe Putin la aceste evenimente, scrie Business Insider.

„Anul acesta, pe 9 mai, șeful statului purta în mod clar o armură de corp ascunsă în timpul paradei”, a declarat un oficial despre apariția lui Putin la parada din acest an de Ziua Victoriei de la Moscova. „Și această precauție, cred că este necesară”.

Putin, care și-a câștigat al cincilea mandat de președinte al Rusiei în martie, a fost văzut salutând generalii la parada militară anuală într-o transmisiune în direct pe 9 mai. Mișcările bărbatului în vârstă de 71 de ani din videoclip păreau rigide, iar Putin a fost văzut ajustându-și hainele în jurul umărului drept de mai multe ori.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

„Cadrul părții superioare a corpului lui Putin pare nenatural, iar umerii săi par mai degrabă largi și pătrați, fără să arate nicio formă a spatelui și a omoplaților”, a declarat consultantul în securitate Jade Miller pentru The Moscow Times.

Putin a început să îmbrace o vestă antiglonț în 2023, potrivit ziarului rusesc. Oficiali au declarat pentru The Moscow Times că echipa de securitate a lui Putin, Serviciul de Securitate Prezidențială, a recomandat acest aranjament. „Dumnezeu îl protejează pe cel precaut”, a spus un alt oficial.

Reprezentanții Ministerului rus de Externe nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider trimisă în afara orelor obișnuite de lucru. Aceasta nu este prima dată când apar rapoarte despre temerile lui Putin de a fi asasinat.

În septembrie, fostul ofițer de securitate al lui Putin, Vitaly Brizhaty, a declarat într-un interviu acordat postului independent rus TV Rain că Putin a angajat odată scafandri înarmați pentru a căuta potențiali asasini de-a lungul plajei sale private.

Brizhaty, care a dezertat în Ecuador după ce Rusia a invadat Ucraina, a spus că Putin era atât de paranoic încât nu permitea nimănui, în afară de una dintre gărzile sale de corp, să îi folosească mașina de spălat.

Citește și