• Națiunea rusă care a ieșit din trecutul său sovietic s-a micșorat ca dimensiune, în timp ce au fost create 15 noi națiuni.
  • Gorbaciov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în încheierea Războiului Rece.
  • Președintele francez Emmanuel Macron l-a descris pe Gorbaciov ca fiind un om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale a libertății pentru ruși.

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat cele mai profunde condoleanțe, la decesul fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă Interfax.Mâine va trimite o telegramă de condoleanțe familiei și prietenilor săi.

Decesul lui Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice și, pentru mulți, omul care a restaurat democrația în națiunile europene conduse pe atunci de comuniști, a fost deplâns miercuri ca pierderea unui lider rar care a schimbat lumea și care, pentru o vreme, a dat speranțe de pace între superputeri.

Dar omul care a murit marți la vârsta de 91 de ani a fost, de asemenea, înjurat de mulți compatrioți care l-au învinovățit pentru implozia Uniunii Sovietice din 1991 și pentru diminuarea acesteia ca superputere. Națiunea rusă care a ieșit din trecutul său sovietic s-a micșorat ca dimensiune, în timp ce au fost create 15 noi națiuni.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Pierderea mândriei și a puterii a dus, de asemenea, în cele din urmă, la ascensiunea lui Vladimir Putin, care a încercat în ultimul sfert de secol să readucă Rusia la vechea sa glorie și chiar mai departe. După decenii de represiune politică brutală, el a îmbrățișat reformele democratice. El a crezut în glasnost și perestroika – deschidere și restructurare – nu ca simple sloganuri, ci ca fiind calea de urmat pentru oamenii din Uniunea Sovietică după atâția ani de izolare și privațiuni, a declarat președintele Joe Biden.

El a adăugat că acestea au fost actele unui lider rar – unul cu imaginația de a vedea că un viitor diferit era posibil și cu curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l realiza. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni.

Gorbaciov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în încheierea Războiului Rece, dar, deși a fost foarte apreciat în străinătate, a fost un paria în țară. Nu era clar cum va fi primită vestea morții sale în Rusia, în contextul războiului naționalist din Ucraina.

Liderii mondiali au adus un omagiu unui om pe care unii l-au descris ca fiind un lider mare și curajos. Premierul britanic demisionar Boris Johnson a declarat că într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit pentru deschiderea societății sovietice rămâne un exemplu pentru noi toți.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a descris pe Gorbaciov ca fiind un om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale a libertății pentru ruși. Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a numit un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei și a făcut mai mult decât orice alt individ pentru a aduce sfârșitul pașnic al Războiului Rece.