- Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pentru trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina.
- Aliații au venit la Vilnius cu mai multe promisiuni de arme și echipamente militare pentru Ucraina.
- Miniștrii apărării din Danemarca și Olanda au anunțat că au reunit 11 țări pentru a ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.
În urma unei întrevederi cu cancelarul Olaf Scholz, Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pentru trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina. Într-un mesaj, președintele ucrainean a scris: „Am continuat conversația cu cancelarul Scholz cu privire la garanțiile de securitate pentru Ucraina. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră! S-a ajuns la un acord cu Germania cu privire la achiziționarea de lansatoare și rachete Patriot suplimentare. Acest lucru este foarte important pentru a proteja viața în Ucraina de teroarea rusă! Sunt recunoscător pentru disponibilitatea Germaniei de a oferi sprijin pe termen lung pentru Ucraina și pentru apărarea libertății noastre.”
Advertisment
Ce ajutor primește Ucraina de la aliații NATO?
Aliații au venit la Vilnius cu mai multe promisiuni de arme și echipamente militare pentru Ucraina, pentru a-și consolida contraofensiva care se mișcă încet: rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune „Scalp” din Franța; încă 25 de tancuri Leopard, 40 de vehicule de luptă de infanterie suplimentare și încă două lansatoare de rachete de apărare aeriană Patriot. A mai existat un pachet de 770 de milioane de dolari din partea Germaniei și 240 de milioane de dolari din partea Norvegiei pentru echipamente nespecificate și alte tipuri de sprijin.
În plus, miniștrii apărării din Danemarca și Olanda au anunțat că au reunit 11 țări pentru a ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 începând de luna viitoare. Dl Biden a fost de acord în luna mai să renunțe la obiecțiile sale privind acordarea de F-16 Ucrainei, deși acest lucru s-ar putea întâmpla abia anul viitor.
Recomandări
Rachetele Scalp sunt aceleași arme ca și rachetele Storm Shadows pe care Marea Britanie, în luna mai, a declarat că le-a trimis Ucrainei. Rachetele, fabricate în comun de Franța și Marea Britanie, au o rază de acțiune de aproximativ 240 km.
Anterior, Franța a exclus furnizarea de astfel de rachete Ucrainei din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite pentru a ataca ținte din Rusia, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului, dar președintele Emmanuel Macron a declarat că trimite acum rachete Scalp pentru a ajuta Ucraina să se apere.
Citește și:
- Alexandru Coiță: „Zelenski și ucrainenii vor presa pentru a obține mai multe garanții de securitate, mai multe armamente”
- UE vrea să ia fața Big Tech în drumul către Metaverse. Planul anunțat de Margrethe Vestager
- Romancierul Milan Kundera a murit. Avea 94 de ani și trăia la Paris
Partenerii noștri