• El a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului și că trebuie oprit în orice mod posibil”.
  • Ajutorul occidental nu este suficient pentru a câștiga războiul, a adăugat el.
  • Scopul summitului a fost de a crea un sprijin cât mai larg posibil pentru un proces care ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina.

Kievul va purta mâine discuții de pace cu Rusia dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Dar, vorbind la încheierea unui summit pentru pace în Elveția, el a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului și că trebuie oprit în orice mod posibil”, fie prin mijloace militare sau diplomatice, scrie BBC.

Ajutorul occidental nu este suficient pentru a câștiga războiul, a adăugat el, dar summitul a arătat că sprijinul internațional pentru Ucraina nu a slăbit. Reuniunea s-a încheiat cu zeci de țări care s-au angajat să susțină integritatea teritorială a Ucrainei. A fost adoptat un document final care a atribuit în mod ferm Rusiei suferințele și distrugerile generalizate provocate de război. Cu toate acestea, mai multe țări participante, printre care India, Africa de Sud și Arabia Saudită, nu l-au semnat.

Scopul summitului a fost de a crea un sprijin cât mai larg posibil pentru un proces care ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina. Peste 90 de țări și organizații internaționale au participat la summit. Rusia nu a fost invitată, iar cel mai mare susținător al acesteia, China, nu a fost prezentă, ceea ce i-a determinat pe unii să pună la îndoială eficiența summitului.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Unii dintre cei reuniți în stațiunea elvețiană Bürgenstock nu erau cei mai apropiați susținători ai Ucrainei, inclusiv Arabia Saudită, al cărei ministru de externe a avertizat că Ucraina va trebui să facă compromisuri dificile, și Kenya, care s-a pronunțat împotriva sancțiunilor recente impuse Rusiei.

Documentul final solicită restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată în prezent de Rusia. De asemenea, documentul se referă la invazia Rusiei ca fiind un război”, o etichetă pe care Moscova a respins-o. Acesta a solicitat schimbul tuturor prizonierilor și returnarea copiilor răpiți de Rusia. Subiectele cele mai controversate, cum ar fi statutul terenurilor aflate sub ocupație rusă, vor fi lăsate pentru mai târziu.

Citește și