• UE oferă 35.000 de abonamente gratuite de tren pentru tineri.
  • Denumită DiscoverEU, această schemă face parte din programul Erasmus și are ca scop cultivarea legăturilor culturale în Uniunea Europeană. Acesta le va oferi tinerilor de 18 ani șansa de a explora patrimoniul și istoria Europei, întâlnindu-se în același timp cu persoane de pe întregul continent.
  • Iată cine este eligibil și cum să se înscrie.

Comisia Europeană a lansat înscrierile de primăvară DiscoverEU, programul prin care 35.000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa, scrie presa internațională, conform unui raport.

Runda de înscrieri a început miercuri, la ora 12:00 și se va încheia pe 29 martie, la ora 12:00.

Cine poate participa

Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024.

Recomandări

CUM MĂSORI TIMPUL?
A.I. SCHIMBĂ DATING-UL
PREDICȚIILE FT ÎN 2025
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?
CUM ARATĂ CLĂDIRILE ÎN 2025
INFLAȚIA RĂMÂNE RIDICATĂ

Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Cum se pot înscrie în program tinerii

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale).

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018

Din 2018, aproape 916.000 de candidați s-au înscris pentru cele 212.700 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.