• Erupţia vulcanului Stromboli a generat o coloană înaltă de cenuşă şi un flux de lavă care s-a scurs pe panta vulcanică.
  • Autorităţile italiene au adoptat noi măsuri de siguranţă, precum retragerea turiştilor şi a locuitorilor de pe plajele din apropiere.
  • Particulele fine ejectate de vulcan ar putea reprezenta un pericol pentru zborurile din spațiul aerian.

Vulcanul Stromboli, situat în sudul Italiei, care se află de câteva zile într-o intensă perioadă de activitate vulcanică, a erupt joi, expulzând o coloană de cenuşă care a căzut pe mica insulă din Marea Tireniană, şi un flux de lavă care a ajuns în mare.

Erupţia vulcanului Stromboli a generat o coloană înaltă de cenuşă şi un flux de lavă care s-a scurs pe panta vulcanică („Sciara di Fuoco”) până în mare. Fluxul de lavă „s-a extins în mare, la zeci de metri de coastă”, într-un episod care s-a încheiat la câteva minute după erupţia vulcanică, a transmis Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.

Autorităţile italiene au adoptat noi măsuri de siguranţă, precum retragerea turiştilor şi a locuitorilor de pe plajele din apropiere, cărora li s-au oferit măşti pentru a se proteja de cenuşa prezentă în aer, generată de vulcan.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Sunt posibile perturbări ale transportului în zona înconjurătoare, în special dacă vor mai avea loc erupții semnificative. Condițiile rutiere s-ar putea deteriora rapid în timpul perioadelor de căderi semnificative de cenușă, iar vizibilitatea ar putea fi redusă. Autoritățile ar putea închide drumurile din apropierea vulcanului în funcție de prezența materialelor vulcanice periculoase.

Particulele fine ejectate de vulcan ar putea reprezenta un pericol pentru zborurile din spațiul aerian înconjurător, iar perturbările continue ale zborurilor ar putea apărea în scurt timp; în ultimele zile au fost raportate perturbări ale zborurilor la Aeroportul Catania-Fontanarossa (CTA) din Catania din cauza activității vulcanice în curs de desfășurare la vulcanul Etna, iar activitatea eruptivă de la Stromboli ar putea agrava situația.

Citește și