• Ancheta privind sabotajul Nord Stream se îndreaptă către indicii din Polonia.
  • Anchetatorii au reconstituit călătoria de două săptămâni a unui iaht de 15 metri suspectat că ar fi implicat în sabotajul gazoductului.
  • Seria de puternice explozii subacvatice din 26 septembrie a sfâșiat trei dintre cele patru conducte principale Nord Stream.

Ancheta germană examinează dacă teritoriul aliaților NATO a fost o rampă de lansare pentru atacul conductelor, scrie Wall StreetJournal, potrivit ALJAZEERA.

Anchetatorii germani examinează dovezi care sugerează că o echipă de sabotaj a folosit Polonia, un vecin al Uniunii Europene și aliat NATO, ca bază de operare pentru a arunca în aer conductele Nord Stream construite pentru a transporta gazul rusesc prin Marea Baltică. 

Ancheta efectuată de Oficiul Federal de Poliție Criminală din Germania examinează de ce iahtul despre care cred că a fost folosit pentru a efectua operațiunea a călătorit în apele poloneze. Alte descoperiri sugerează că Polonia a fost un centru pentru logistica și finanțarea atacului de sabotaj subacvatic din septembrie trecut, care a rupt cea mai puternică legătură care lega Berlinul de Moscova. Polonia, care își desfășoară propria anchetă, s-a chinuit luni de zile să afle ce anume investighează Germania.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Anchetatorii germani au reconstruit pe deplin întreaga călătorie de două săptămâni a Andromeda – iahtul de agrement alb suspectat că a fost implicat într-unul dintre cele mai mari acte de sabotaj de pe continent de la al Doilea Război Mondial – și au evidențiat că a deviat de la țintă să se aventureze în apele poloneze.

Descoperirile neraportate anterior au fost confruntate cu date de la echipamentele radio și de navigație ale lui Andromeda, precum și telefoanele prin satelit și mobile și conturile Gmail utilizate de vinovați – și mostre de ADN lăsate la bord, pe care Germania a încercat să le identifice cu cel puțin un soldat ucrainean.

Luate împreună, detaliile arată că nava a navigat în jurul fiecărei locații în care au avut loc ulterior exploziile – dovezi care au întărit credința anchetatorilor că Andromeda a jucat un rol esențial în distrugerea conductei de anul trecut. Anchetatorii au ajuns la concluzia că un exploziv folosit în operațiune a fost HMX, cunoscut și sub denumirea de octogen, o substanță incoloră potrivită pentru demolarea infrastructurii subacvatice.

Anchetatorii germani spun că cercetează, de asemenea, motivul pentru care iahtul a fost închiriat cu ajutorul unei agenții de turism cu sediul la Varșovia, care pare să facă parte dintr-o rețea de companii-paravan deținute de ucraineni cu legături suspectate cu agențiile de informații ucrainene, potrivit unor persoane familiare cu ancheta. Și în timp ce descoperirile recente par să fi întărit punctul de vedere al anchetatorilor că ucrainenii au organizat complotul, ei examinează, de asemenea, dacă teritoriul polonez ar fi putut fi folosit pentru atac. Ancheta lor a mai constatat că o dubă albă – văzută într-un port german de camerele de securitate și de martori oculari – purta numere de înmatriculare poloneze și a fost folosită pentru a aproviziona echipajul, potrivit unor persoane familiare cu ancheta.  

Oficiali din ambele țări au declarat că guvernul polonez nu a fost ținut la curent cu privire la ancheta privind mișcările și echipajul Andromeda și au aflat despre asta din rapoartele din presă – o situație neobișnuită pentru doi membri ai UE, care împărtășește instrumente legale pentru desfășurarea investigațiilor transfrontaliere. După ce au apărut știri despre ambarcațiune, autoritățile poloneze au cerut Germaniei să ofere mai multe informații. La mijlocul lunii mai – la cinci luni după ce Berlinul identificase Andromeda – cele două părți au avut ceea ce un oficial al Ministerului Justiției polonez a numit o întâlnire de lucru.

Anchetatorii au găsit pentru prima dată iahtul în octombrie în urma unei note de la un serviciu de informații occidental. Informația a venit de la o persoană din Ucraina care adună informații pentru o mică țară europeană. Oficialii din acea țară europeană s-au întrebat de atunci de ce puterile mai mari cu capacități extinse de supraveghere și personalul din Ucraina nu au descoperit complotul pe cont propriu – sau de ce nu au alertat pe alții dacă au făcut-o. 

Ancheta ar putea agrava tensiunile din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, încordând și mai mult relația dintre Polonia și Germania. Polonia, la fel ca mulți dintre vecinii săi, precum și SUA, s-au opus ferm conductelor Nord Stream, pe care le considerau ca o proprietate a liderului rus Vladimir Putin .

Armă geopolitică pentru a face Europa dependentă de energia rusă

O purtătoare de cuvânt a procurorului general federal german, care conduce ancheta, a refuzat să comenteze dacă ancheta sa extins în Polonia sau dacă autoritățile poloneze au fost rugate să ajute. Alți oficiali germani familiarizați cu ancheta au spus că nu au nicio dovadă că guvernul polonez ar fi implicat în complot.

Oficialii polonezi au recunoscut că coasta lungă a țării baltice, granița de 320 de mile cu Ucraina și populația sa considerabilă de ucraineni oferă avantaje evidente pentru persoanele care organizează o astfel de operațiune. Dar acești oficiali au spus că guvernul nu a jucat niciun rol în atacul Nord Stream. 

„Pot să vă asigur că nicio instituție poloneză nu este implicată în această poveste și acesta nu este un caz de stat”, a spus un înalt oficial polonez de securitate națională. 

„Nu pot exclude că vreo companie poloneză sau orice altceva este implicată în acest caz.”

Un alt oficial polonez de rang înalt a spus că ancheta mai restrânsă a Varșoviei nu a identificat încă un suspect. 

„Din punct de vedere politic, toate opțiunile sunt încă luate în considerare” , a adăugat oficialul. 

Oficialii polonezi au pus la îndoială că Andromeda a fost implicată în operațiune și continuă să spună că Rusia ar fi putut organiza atacul pentru a încadra Ucraina.

Seria de puternice explozii subacvatice din 26 septembrie a sfâșiat trei dintre cele patru conducte principale Nord Stream. Exploziile au creat scurgeri mari cu barbotare în Marea Baltică, care în cele din urmă au eliberat mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă decât toate emisiile anuale ale Danemarcei.

De atunci, anchetatorii din Germania, Suedia și Danemarca și alți aliați occidentali au căutat să descopere cine s-a aflat în spatele atacului și cum a fost efectuat. Spre deosebire de Polonia, Germania a cooperat îndeaproape cu aceste națiuni și cu alte națiuni în timpul desfășurării anchetei. Ei și-au clasificat investigațiile, oficialii germani amintindu-le că, potrivit legii, ar putea fi pedepsiți cu închisoare pentru scurgeri de detalii.

Această relatare se bazează pe interviuri cu oficiali de securitate din șapte țări europene și pe o reconstrucție a călătoriei iahtului din septembrie anul trecut. 

Printre cele mai recente constatări ale anchetei germane: sloop-ul cu un singur catarg, încărcat cu explozibili de calitate militară, a navigat spre sud, în apele poloneze, din insula daneză Christianso. 

Interviurile cu cei familiarizați cu călătoria Andromeda indică că echipajul de sabotaj și-a terminat jumătate din treabă, așezând explozibili de adâncime pe Nord Stream1, cel mai vechi dintre gazoductele submarine, înainte de a-și pune Bavaria 50 Cruiser pe o direcție departe de țintă, spre Polonia.

Nu este clar dacă iahtul a ajuns pe țărmurile poloneze sau s-a întâlnit cu o altă navă în apele poloneze, au spus persoane familiare cu investigațiile. Ceea ce au stabilit anchetatorii este că Andromeda, care fusese închiriată cu câteva zile înainte de la o companie germană cu sediul aproape de locul unde aterizează conductele, a navigat înapoi spre nord, în ceea ce anchetatorii cred că a fost un efort de a-și îndeplini sarcina și de a planta mine pe Nord Stream 2, a doua conductă cheie pentru exporturile de gaze rusești.

Agenția de turism înregistrată în Polonia, deținută de Ucraina, numită Feeria Lwowa, care a făcut un pas înainte pentru a închiria barca în Germania, a fost aproape inactivă în anii precedenți. Potrivit unui dosar al companiei, Feeria Lwowa a pretins venituri relativ mici sau deloc în anii precedenți și doar un angajat înainte de a încasa venituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari în 2020 – anul în care blocajele mari din cauza pandemiei au oprit industria globală a turismului.

Un reporter al Wall Street Journal a vizitat adresa înregistrată a companiei într-un bloc de birouri degradat din Varșovia. Nimeni nu a fost prezent, nici un semn nu indica existența acestuia, iar un birou ucrainean angajat în altă parte a clădirii a spus că nu a auzit niciodată de companie – care nu a returnat e-mailuri – sau de vreo afacere similară din clădire. 

Guvernul ucrainean a negat anterior orice implicare în atacurile Nord Stream. Miercuri, președintele Volodymyr Zelensky a spus că Ucraina nu a făcut nimic de acest fel și că nu ar fi făcut-o niciodată.

„Cred că armata noastră și serviciile noastre de informații nu au făcut-o, iar când cineva susține contrariul, aș dori să ne arate dovezile”, a declarat Zelensky pentru ziarul Bild într-un interviu înregistrat.

Primul avertisment clar că un atac ucrainean asupra conductelor ar putea fi iminent a venit de la un serviciu de informații al unei țări europene în iunie 2022. Agenția respectivă a informat Agenția Centrală de Informații că un grup mic de membri ai forțelor armate ale Ucrainei intenționează să saboteze conducta în aceeași luna. 

CIA a transmis acel avertisment Germaniei și altor aliați, dar la începutul lunii septembrie, mai multe guverne au ajuns la concluzia că amenințarea a trecut, potrivit oficialilor din mai multe țări care erau familiarizați cu notificarea.

Imediat după atac, acești oficiali și-au pus ochii pe Kiev. 

În octombrie, la scurt timp după exploziile din 26 septembrie, micuța țară europeană care a avertizat CIA a transmis direct Germaniei informații detaliate care i-au ajutat pe anchetatorii să identifice Andromeda, au declarat oficiali familiarizați cu schimbul de informații. Cam în același timp, directorul CIA, William Burns, a fost întrebat, într-o întâlnire cu un aliat european, dacă Ucraina este responsabilă. „Sper că nu”, a spus el, adăugând că dovezile disponibile nu au indicat Rusia, potrivit unui oficial din țara aliată care se afla în cameră în acel moment. 

Autoritățile germane, care au căutat barca în ianuarie, au găsit urme de HMX. Cantitatea relativ mică necesară pentru aruncarea în aer a conductelor s-ar fi potrivit cu ușurință pe Andromeda, potrivit unui oficial european familiarizat cu ancheta. 

Pentru a investiga cazul fără asistența imediată a Poloniei sau Ucrainei, anchetatorii germani au trebuit să se bazeze pe comunicații electronice recuperate, rapoarte de informații occidentale și pauze norocoase.

O întorsătură norocoasă: pasagerii au întors barca  fără să o spele, ceea ce a permis anchetatorilor să recupereze urme de explozibili, ADN și amprente.

Anchetatorii cercetează dacă cel puțin o parte din acel ADN aparține unui soldat ucrainean pe care l-au identificat – bazându-se pe ipoteza că cel puțin unii dintre vinovați sunt legați de unitățile armatei ucrainene.

Luna trecută, anchetatorii germani au luat o probă de ADN de la fiul soldatului, care se întâmplă să locuiască cu fosta iubită a soldatului ca refugiați în orașul Frankfurt an der Oder, din estul Germaniei. Ei speră să stabilească dacă tatăl băiatului a făcut parte din echipaj. Anchetatorii au percheziționat apartamentul femeii pentru a obține dovezi, inclusiv date de pe telefonul mobil, ajutând în continuare Germania să-și extindă ancheta peste granițe. 

Suspecții au comunicat, de asemenea, folosind conturi Gmail obișnuite, facilitând ca anchetatorii să le obțină e-mailurile prin cereri legale.

Purtătorul de cuvânt al procurorilor din Germania a declarat că ancheta lucrează la obținerea de suficiente probe pentru a emite mandate internaționale de arestare.

„Democrațiile nu pot acoperi nimic, iar concluziile complete ale anchetei – și adevărul despre ceea ce s-a întâmplat – vor apărea în cele din urmă” , a spus un politician german informat despre ancheta țării. 

„Anchetatorii noștri sunt meticuloși și trebuie să-i lăsăm să-și facă treaba. ”

Citește și

Zelenski recunoaște pentru prima dată că Ucraina a început contraofensiva. Mesajul său pentru Putin

Cei patru frați dispăruţi în jungla amazoniană au fost găsiţi în viaţă după 40 de zile. Președintele Columbiei: „Un exemplu de supraviețuire”

Google a dat startul platformei sale de inteligență artificială generativă