• Noua alegere a Kamalei Harris pentru Vicepreședinția SUA, Tim Walz, susține că premierul Ungariei nu este un lider democratic.
  • Walz, guvernatorul statului Minnesota, a mers mai departe decât președintele Joe Biden, care a declarat în martie că Orbán nu crede că democrația funcționează” și „caută dictatura”.
  • Premierul Ungariei a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menționat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană.

Cei doi candidați la vicepreședinția SUA, democratul Tim Walz și republicanul JD Vance, au puține lucruri în comun. Contrastul dintre viziunile lor asupra lumii poate fi observat în modul în care îl tratează pe liderul controversat al Ungariei, Viktor Orbán, scrie Politico.

Într-un interviu recent acordat pentru Fox News, proaspăta alegere a Kamalei Harris pentru vicepreședinția SUA a susținut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.

O politică externă care ne respectă alianțele – fără a ne apropia de dictatori precum Vladimir Putin și Orbán – este calea de urmat”, a declarat el pe 23 iulie.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Prin această afirmație, Walz, guvernatorul statului Minnesota, a mers mai departe decât președintele Joe Biden, care a declarat în martie că Orbán nu crede că democrația funcționează, el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care a căutat să îmbunătățească relațiile cu republicanii și, în special, cu candidatul lor la vicepreședinție, Vance.

Vance, care a fost anunțat ca fiind contracandidatul lui Donald Trump la 15 iulie, a avut cuvinte de laudă la adresa lui Orbán în multe privințe – de la învățământul superior la politica socială și la „de-woke-ificare”.

„Ce faci la Departamentul de Educație? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, spui: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu mai ai voie să faci aceste lucruri și să primești un dolar din banii federali sau un dolar din banii statului”, a spus Vance într-un podcast de dreapta în septembrie anul trecut.

El a apărat chiar legăturile strânse ale lui Orbán cu Beijingul, afirmând: „De ce se apropie Viktor Orbán de China? În parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente”.

Premierul Ungariei, care conduce țara sa de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menționat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană.

Citește și