• Generalul-maior în retragere William Anders a fost ucis vineri când avionul pe care îl pilota singur s-a prăbușit în apele din largul insulelor San Juan.
  • „Familia este devastată”, a declarat fiul său.
  • William Anders a declarat într-un interviu de istorie acordat în 1997 de NASA că nu a crezut că misiunea Apollo 8 a fost lipsită de riscuri.

Generalul-maior în retragere William Anders, fostul astronaut Apollo 8, care a realizat celebra fotografie Earthrise, care arată planeta ca o marmură albastră umbrită din spațiu în 1968, a fost ucis vineri când avionul pe care îl pilota singur s-a prăbușit în apele din largul insulelor San Juan, în statul Washington. El avea 90 de ani, scrie The Guardian.

„Familia este devastată”, a declarat fiul său, locotenent-colonelul în retragere al forțelor aeriene Greg Anders, care a confirmat decesul pentru Associated Press. „A fost un pilot grozav și ne va lipsi teribil”.

Fostul astronaut spusese că fotografia a fost cea mai importantă contribuție a sa la programul spațial, având în vedere impactul filosofic ecologic pe care l-a avut, alături de faptul că s-a asigurat că modulul de comandă Apollo 8 și modulul de serviciu au funcționat.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

În jurul orei 11.40 a sosit un raport potrivit căruia un avion de model mai vechi s-a prăbușit în apă și s-a scufundat în apropiere de capătul nordic al insulei Jones, a declarat șeriful comitatului San Juan, Eric Peter.

Senatorul Arizonei Mark Kelly, care este și el astronaut NASA pensionat, a scris pe platforma de socializare X: „Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre și asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8. El m-a inspirat pe mine și generații de astronauți și exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii săi”.

William Anders a declarat într-un interviu de istorie orală acordat în 1997 de NASA că nu a crezut că misiunea Apollo 8 a fost lipsită de riscuri, dar că au existat motive naționale, patriotice și de explorare importante pentru a merge mai departe. El estimase că exista o șansă din trei ca echipajul să nu se întoarcă, aceeași șansă ca misiunea să fie un succes și aceeași șansă ca misiunea să nu înceapă. El a spus că îl bănuia pe Cristofor Columb că a navigat cu șanse și mai mari.

Anders a povestit odată experiența în cadrul unui documentar BBC despre misiune. Și-a amintit cum Pământul părea fragil și aparent nesemnificativ din punct de vedere fizic, dar era acasă. După două sau trei orbite în jurul Lunii, el și echipajul au început să facă fotografii.

Citește și