WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu

Oficialii de securitate occidentali au dezvăluit o presupusă operațiune secretă rusă care ar fi vizat declanșarea de incendii la bordul aeronavelor de marfă sau de pasageri cu destinația SUA și Canada, pe fondul intensificării campaniei de sabotaj a Moscovei împotriva Washingtonului și a aliaților săi, scrie Wall Street Journal.

Două dispozitive incendiare, expediate prin DHL, au explodat în iulie la centrele logistice din Leipzig și Birmingham, declanșând o anchetă multinațională.

Investigatorii europeni au concluzionat că dispozitivele, aparate de masaj electric implantate cu o substanță inflamabilă pe bază de magneziu, făceau parte dintr-un complot rusesc mai amplu. Se crede că acestea au fost un test pentru introducerea unor astfel de dispozitive pe zboruri transatlantice.

Poliția germană – care a testat replici ale dispozitivelor incendiare – a declarat că, odată ce magneziul s-a aprins, ar fi fost dificil de stins cu sistemele de stingere a incendiilor pe care le au majoritatea avioanelor, iar piloții ar fi fost forțați să efectueze o aterizare de urgență.

Parchetul Național din Polonia a anunțat arestarea a patru persoane, acuzate de participare la acte de sabotaj sau operațiuni teroriste în numele unei agenții de informații străine. Autoritățile caută cel puțin alți doi suspecți.

Pawel Szota, șeful Agenției poloneze de Informații Externe, a atribuit direct responsabilitatea spionilor ruși, avertizând asupra potențialelor consecințe catastrofale ale unui astfel de atac.

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a negat orice implicare, calificând acuzațiile drept „insinuări nefondate”.

Autoritățile europene susțin că acest incident face parte dintr-o campanie mai largă de sabotaj rusesc, care include atacuri asupra infrastructurii critice în mai multe țări europene.

Șefii agențiilor de informații britanice MI5 și MI6 au avertizat public cu privire la intensificarea activităților de sabotaj rusești. Unele agenții de informații occidentale se întreabă dacă acest complot ar putea fi rezultatul unor inițiative neautorizate ale spionilor ruși.

DHL, care cooperează cu autoritățile, a confirmat că dispozitivele au fost transportate în avioane cargo. Administrația pentru Securitatea Transporturilor din SUA a refuzat să comenteze, dar a menționat implementarea unor măsuri de siguranță suplimentare.

Ancheta continuă în mai multe țări europene, iar oficialii avertizează cu privire la gravitatea unui potențial atac de acest fel asupra aviației civile internaționale.

Exit mobile version