• Putin a reiterat apelul Rusiei pentru „o nouă arhitectură a cooperării, a securității și dezvoltării indivizibile în Eurasia”
  • Putin a acuzat din nou Vestul pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia este gata să îngheţe conflictul dacă Kievul și susținătorii săi acceptă termenii Moscovei
  • Sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina au forțat Moscova să se reorienteze către Asia, iar națiunile SCO reprezintă noi cumpărători cheie de mărfuri rusești, precum petrol și gaze.

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au reiterat joi necesitatea unei cooperări politice, economice și de securitate mai strânse între țările din vasta Eurasia, pentru a-și uni forțele împotriva alianțelor occidentale, scrie Reuters.

Cei doi au vorbit în cadrul celei de-a doua zile a summit-ului SCO (Shanghai Cooperation Organisation) din capitala Astana a Kazakhstanului.

SCO este un club lansat în 2001 de Rusia, China și statele din Asia Centrală, care acum include și India, Iran și Pakistan.

Recomandări

NOUL FRONT POPULAR CÂȘTIGĂ ALEGERILE
PISTOALELE LUI NAPOLEON S-AU VÂNDUT
CE SE AFLĂ PE AGENDA LUI LAMMY?
DEMOCRAȚII NU ÎL MAI VOR PE BIDEN
ISRAELUL ORDONĂ O NOUĂ EVACUARE
ATTAL DEMISIONEAZĂ

„Membrii SCO trebuie să-și consolideze unitatea și să se opună împreună amenințărilor externe, în fața provocărilor reale ale interferenței și diviziunii”, a spus președintele chinez Xi Jinping, avertizând împotriva „mentalității Războiului Rece” a Occidentului.

Președintele Putin a reiterat apelul Rusiei pentru „o nouă arhitectură a cooperării, a securității și dezvoltării indivizibile în Eurasia, menită să înlocuiască modelele învechite centrate pe Europa și Euro-Atlantice, care au oferit avantaje unilaterale doar anumitor state”.

Putin a acuzat din nou Vestul pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia este gata să îngheţe conflictul, dacă Kievul și susținătorii săi acceptă termenii Moscovei pentru negocieri.

Putin a afirmat, luna trecută, că noul pact de securitate eurasiatic propus ar trebui să fie deschis tuturor țărilor din regiune, inclusiv membrilor actuali ai NATO. Dar scopul, spune el, ar trebui să fie eliminarea treptată a prezenței militare externe din Eurasia, o referire clară la Statele Unite.

Sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina au forțat Moscova să se reorienteze către Asia, iar națiunile SCO reprezintă noi cumpărători cheie de mărfuri rusești, cum ar fi petrolul și gazele.

„Lume multipolară”

Putin a salutat, de asemenea, utilizarea tot mai mare a monedelor naționale – în loc de dolar – în comerțul între țările SCO și a cerut crearea unui nou sistem de plăți în cadrul grupului.

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, s-a întâlnit cu omologul său chinez Wang Yi în marja reuniunii SCO și au convenit să intensifice discuțiile pentru a-și rezolva problemele de la frontiera lor, care le-au înrăutățit relațiile de la un conflict armat din 2020.

Citește și