• Beijingul consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său și nu exclude utilizarea forței pentru a obține reunificarea.
  • Mulți taiwanezi se identifică ca fiind separați de China comunistă și refuză să devină parte a acesteia.
  • În contextul tensiunilor crescute, Statele Unite au aprobat un pachet de ajutor militar suplimentar de 567 de milioane de dolari pentru Taiwan.

Liderul chinez Xi Jinping și-a reiterat promisiunea de a realiza „reunificarea” cu Taiwanul în ajunul celei de-a 75-a aniversări a Chinei comuniste, în timp ce Beijingul și-a demonstrat puterea militară în perioada premergătoare sărbătorii naționale, scrie CNN.

La un banchet de stat care sărbătorește fondarea Republicii Populare, Xi și-a folosit discursul pentru a sublinia hotărârea sa de a realiza „reunificarea completă a patriei”.

Este o tendință ireversibilă, o cauză a dreptății și aspirația comună a poporului. Nimeni nu poate opri mersul istoriei”, le-a spus el miilor de persoane prezente la Marea Sală a Poporului din Beijing.

Recomandări

BIDEN NU VREA UN ALT ATAC
IARNĂ RECE ÎN EUROPA
GUTERRES CONDAMNĂ ATACURILE
TE LASĂ CU TELEFONUL?
NINTENDO ARE MUZEU
CUM ÎȚI GĂSEȘTI DRAGOSTEA

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică Taiwanul ca fiind al său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, și a promis „reunificarea” cu democrația autoguvernată, prin forță dacă este necesar. Dar mulți locuitori ai insulei se consideră taiwanezi și nu doresc să facă parte din China comunistă.

Cele două părți au fost conduse de guverne separate din 1949, după încheierea războiului civil chinez. Comuniștii au preluat puterea la Beijing și au fondat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949, în timp ce naționaliștii învinși au fugit în Taiwan, mutând sediul Republicii Chineze de pe continent la Taipei.

Liderii chinezi succesivi au promis că într-o zi vor prelua controlul asupra Taiwanului, însă Xi, cel mai hotărât lider chinez din ultimele decenii, a intensificat retorica și agresiunea împotriva insulei democratice – alimentând tensiunile peste strâmtoare și stârnind îngrijorări cu privire la o confruntare militară.

Beijingul l-a catalogat pe Președintele taiwanez Lai Ching-te drept un „separatist periculos”, iar tensiunile au crescut de la învestirea lui Lai în mai, în timpul căreia acesta a cerut Chinei să înceteze intimidarea Taiwanului.

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că este în stare de alertă după ce a detectat „valuri multiple” de tiruri de rachete în interiorul Chinei.

Problema Taiwanului a devenit un punct major de dispută între China și SUA, care menține relații strânse, dar informale, cu Taipei și este obligată prin lege să furnizeze insulei arme pentru a se apăra.

Duminică, Președintele american Joe Biden a aprobat un sprijin militar suplimentar de 567 de milioane de dolari pentru Taiwan, în cadrul celui mai mare pachet de ajutor pe care America l-a acordat insulei.

Citește și