• Printre cei răniți se află și copii, iar incidentul a avut loc în timpul unui eveniment organizat pentru Ziua Internațională a Copilului.
  • Țara a fost afectată de ploi abundente și furtuni în acest weekend, iar experții avertizează cu privire la creșterea probabilității de fenomene meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice.
  • În contextul ploilor abundente și furtunilor din weekendul respectiv, autoritățile avertizează asupra pericolelor asociate și oferă sfaturi de siguranță în cazul în care cineva se află în afara locuinței în timpul unei furtuni.

Optsprezece persoane au fost rănite în Republica Cehă după ce un copac sub care se adăposteau a fost lovit de fulger, au declarat serviciile locale de urgență, scrie BBC.

Greva a avut loc duminică după-amiază în parcul castelului Liberec-Vratislavice, situat în regiunea de nord Liberec, la aproximativ 55 mile (90 km) nord-est de capitala Praga.
Fotografiile și videoclipurile distribuite de pompieri arată zeci de personal de urgență și vehicule la fața locului.

Oficialii nu au oferit detalii despre cei care au fost răniți, dar presa locală a relatat că printre cei transportați la spital se numără și copii și că parcul găzduiește un eveniment pentru a marca Ziua Internațională a Copilului.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Postul de televiziune ceh CT 24 a raportat că cinci dintre răniți erau copii cu vârste cuprinse între doi și 16 ani și că cinci adulți au fost resuscitați la fața locului.

Un purtător de cuvânt al spitalului regional din Liberec, Vaclav Ricar, a declarat pentru ziarul local Liberecky Denik că acesta a primit 17 pacienți care erau toți conștienți. El a confirmat, de asemenea, că un copil a fost transportat cu avionul la un spital din Praga.

Republica Cehă a fost lovită de ploi abundente și furtuni în weekend și au existat, de asemenea, rapoarte de inundații care au afectat părți ale țării.

Mulți factori contribuie la inundații, dar o atmosferă de încălzire cauzată de schimbările climatice face ca ploile extreme să fie mai probabile.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile.
Dacă sunteți prins afară într-o furtună, experții vă sfătuiesc să găsiți un loc jos, departe de copaci, garduri și stâlpi.

Dacă pielea îți furnică și părul se ridică, înseamnă că fulgerul este pe cale să lovească.
Sfatul este să te ghemuiești imediat, echilibrându-te pe picioarele tale, să-ți așezi mâinile pe genunchi cu capul între ele pentru a te asigura că te transformi în cea mai mică țintă posibilă și pentru a minimiza contactul cu solul.

Citește și